Polisen redde ut omfattande stöldvåg

Polisen i östra Nyland har tillsammans med Lettiska myndigheter rett ut en omfattande stöldvåg av utombordare. Brotten ägde rum också i Sibbo, Borgå och Lovisa, och det totala värdet ligger på 600 000 euro.

STÖLDER. Polisen har kommit åt en liga som stulit utombordare till ett värde av 600 000 euro.
Polisen uppger att händelserna fick sin början i maj 2016 när någon försökte stjäla en 225 hästkrafters utombordare i Borgå. Stölden förblev ett försök när tjuvarnas Ford Mondeo fastnade i sanden på stranden. Bilen var finskregistrerad, men polisens utredning pekade på några letter som gärningsmän. Den finländska polisen kontaktade sina lettiska kollegor som uppgav att man hittat rätt personer och att man noterat en skum båtbutik som sysslade med försäljning av utombordare.
Redan i början av förundersökningen stod det klart att det inte handlar om ett enskilt fall, utan en större serie brott. Tillsammans med de lettiska kollegorna startade man en gemensam undersökningsgrupp som enligt polisen var mycket effektiv - och gav undersökningen namnet Case Sonny Beach. Arbetet resulterade att man kunde gripa två av gärningsmännen med fingrarna i syltburken när de åkte på tjuvresa till Finland i början av september. De greps i början av månaden strax efter att de stulit fem utombordare i Asikkala. Gruppens ledare greps i Lettland ungefär samtidigt.
Polisen misstänker att ett organiserat gäng med flera individer står bakom stölderna. Såväl personer som bor i Finland och i Lettland ingår, och gruppen ska ha sysslat med sin verksamhet i ett och ett halvt år. Letterna har gjort över tjugo resor till Finland, och under resorna har man stulit eller försökt stjäla över hundra utombordare. Dessutom har en rysk medborgare bosatt i finland letat fram fordonen som användes i stölderna, medan lett har smugglat motorerna till Lettland.
Polisen räknar med att stöldgodset värde ligger på 600 000 euro. Brotten genomfördes på olika håll i Finland: Asikkala, Esbo, Hollola, Kotka, Lojo, Lovisa, Raseborg, Sibbo, Borgå och Sysmä. Alla motorer har sålts vidare i Lettland. Under förundersökningen har sex personer varit häktade. Tre av de misstänkta har överlämnats från Lettland.
Saken övergår till åtalsprövning vid Åklagarämbetet i östra nyland inom kort.