Ung eller vuxen, kvinna som man – Akilles bandy uppmuntrar alla att komma med

Bandy är en populär gren som syns på många håll i Borgå. De gröna mössorna och klubborna drar till sig mycket uppmärksamhet. Du kanske också sett julkalendrarna som Akilles säljer. Skulle bandy vara din grej?

Bandy passar de flesta oavsett ålder, säger Mats Kronvall och Kiia Paljakka.
01.02.2023 06:38
Tidigare spelade Kiia Paljakka ishockey men har numera bytt till bandy. Det var hennes vänner som uppmuntrade henne att testa bandy och nu älskar hon grenen. Hon spelar redan sin tredje säsong.
– Ishockey och bandy liknar varandra, det som skiljer dem åt är bollen, skridskorna och storleken på planen.

Det här är bandy

Bandy spelas mellan två lag på en isbana i storlek av en fotbollsplan. I matchen finns det två perioder på vardera 45 minuter. I bandy är tacklingar, knuffar, axel-, och höftskydd förbjudna till skillnad från ishockey. I bandy rör man sig mer än i ishockey. Spelarna använder boll i stället för puck, men bollen är ändå hård och det gör lika ont att få en smäll av bollen som av pucken.
Kiia Paljakka bytte ishockey till bandy, ett val hon inte ångrar.
En annan skillnad är att bandyskridskorna är annorlunda formade. Ishockeyskridskornas blad är mera runda medan bladen i bandy är rakare och slätare så att det glider bättre. 
– Jag spelar själv i ishockeyskor, jag bytte bara bladen på skorna. Jag rekommenderar att man börjar med hockeyskor innan man testar på bandyskorna, säger Paljakka.

Roligt när nya spelare kommer med

Det är alltid roligt att få nya spelare med, både erfarna och nybörjare. Tröskeln att komma med är låg och alla som är intresserade är välkomna.
Mats Kronvall tränar damernas representationslag. Han har själv spelat som junior och tycker det är trevligt att personer i olika åldrar är intresserade av bandy. Damlaget är ett gott exempel på spelare i olika åldrar, spelarna är allt mellan 13 och 40 år. Kronvall tycker att laget kämpar och fungerar bra.
Mats Kronvall tränar Akilles damer.
– Det är alltid roligt att få nya spelare med, både erfarna och nybörjare. Tröskeln att komma med är låg och alla som är intresserade är välkomna, säger Kronvall.
Det är sällan som damlaget tränar för sig själv utan för det mesta tränar både pojkar och flickor tillsammans.

Borta bra men hemma bäst

– Bussresorna till matcherna längre bort har sin charm, men själv tycker jag mest om hemmamatcherna, säger Kiia Paljakka.
Matcherna spelas inte bara i Borgå, laget åker också till matcher längre bort, som Helsingfors och Kemi. Matcher spelas ganska ofta, nästan vartannat veckoslut.
– Kort sagt, för alla som funderar på en idrottshobby på isen är bandy ett bra alternativ, säger Mats Kronvall.
Skribenten är prao på Östnyland.

ANDRA LÄSER