Thomas Rosenberg: Författarresidens i fara

I Lovisa har många med oro noterat att författarvillan Villa Biaudet kanske säljs. Det skulle i så fall vara en stor förlust för det lokala kulturlivet, menar dagens kolumnist.

Författarvillan Villa Biaudet har sedan 1950-talet stått till förfogande för finlandssvenska författare.
27.01.2023 06:14
I snart 100 år har ett hus på Kvarnåsens sluttning i Lovisa varit ett viste för litteratur och vittra diskussioner. Först som hem för det excentriska paret Léon Biaudet och Ulla Bjerne, och från 1970 som Finlands svenska författareförenings (FSF) residensbostad för sina medlemmar. Men nu vill ägaren FSF helst göra sig av med fastigheten, med motiveringen att den blir alltför dyr att renovera. Ifall så sker vore det en smärtsam förlust för kulturlivet i Lovisa.
Husets exakta byggnadshistoria är inte känd, men det började med en skärgårdsstuga som Léon Biaudet, legendarisk kirurg och överläkare vid sjukhuset i Lovisa, fick av en sjöman som varit hans patient, och som han 1928 flyttade till den tomt han då skaffat på åsen. Han och författarhustrun Ulla utvidgade huset efterhand, främst 1940 då det fick två våningar, efter ritningar av arkitekten Anna-Lisa Stigell. Den pittoreska skrivarlyan, en loftboda, flyttades hit i slutet av 30-talet.
Paret Biaudet fortsatte här med det livliga kulturella umgänge man börjat med då man som nygifta i början av 1920-talet bodde i den von Frenckellska fastigheten vid Kortgränd. De ordnade författarmatinéer och middagar, och livade upp den sömniga småstaden. 

ANDRA LÄSER