Demonstration marknadsfördes olagligt

Rajat kiinni-rörelsen vill stänga landets gränser. Marknadsföringen inför demonstrationen i Helsingfors gick ändå inte helt lagligt till.

INTE OKEJ. Rajat kiinni-banderollen på Åminsbyvägen saknar tillstånd och plockas sannolikt fort ned.
15.03.2016 08:50 UPPDATERAD 15.03.2016 13:18
Den demonstration som invandrarkritiska rörelsen Rajat kiinni ska genomföra i Helsingfors i mars har noterats också längs motorvägen mellan Helsingfors och Borgå.
På åtminstone två ställen, på bron vid Åminsbyvägen i Borgå och på en bro i anslutning till Varggränsen i Vanda, har någon hängt upp en banderoll med information om tillställningen, något som är olagligt. Antti Pirttijoki, sakkunnig på Birkalands NTM-central som hanterar marknadsföringstillstånd längs vägarna, säger att banderoller vid broar inte är lagliga under några som helst omständigheter.
– Särskilt inte över motorvägen. Den banderollen har nog inte fått tillstånd någonstans ifrån.
Något eventuellt straff är inte att vänta. Pirttijoki säger att det sannolikt leder till att någon kontaktar organisationen och ber dem ta ner banderollen.
– Om de inte lyder så tar väghållaren ner den på organisationens bekostnad.
Rajat kiinni kommer att genomföra en demonstration där de uttrycker sin önskan att landets gränser stängs för människor som de kallar "illegala invandrare".

ANDRA LÄSER