Familjealbum med Lovisakoppling – Joakim Groth borrar ner sig i släktens historia

I nya boken Familjealbum återvänder Joakim Groth till berättelsen om sin familj. Thomas Rosenberg har läst boken som rätt långt bygger på personliga minnen och återfunna dokument.

Joakim Groth var en aktiv del av kulturlivet i Lovisa på 1980-talet då han bodde som stipendiat i Villa Biaudet. Nu är han aktuell med boken Familjealbum.
25.04.2021 19:15
För denna tidnings läsare torde bröderna Joakim och Marcus Groth vara mest bekanta för sina insatser på teatern. Den senare på scenen och den förre – ja, snarast framför scenen, som dramatiker och regissör.
Joakim Groth har i flera uppskattade pjäser beskrivit livet i krigs- och efterkrigstidens Finland, vanligen med sin egen familjehistoria som fond. Den senaste pjäsen, Vi är bara mänskor, kalkerad på Groths egen uppväxt, hann knappt börja på Svenska Teatern våren 2020 innan pandemin satte stopp. Det har nu visats i Yle Fem, och på Arenan, men det är att hoppas att den snart återkommer också på scen.
Äldre läsare kanske också minns att Joakim Groth i början av 1980-talet bodde som stipendiat i Villa Biaudet i Lovisa, och aktivt tog del av stadens kulturliv. Och de allra äldsta kanske vet att Groth på mödernet har rötter i Lovisa och Kotka. Hans morfar Ragnar hörde till läkarsläkten Appelberg, verksam i Lovisa och Kotka, medan mormodern Maria Nyström var känd i det tidiga 1900-talets Lovisa, född i den Gratschoffska köpmannafamiljen.

ANDRA LÄSER