Upplysande helg att vänta i Borgå – domkyrka med i ljusfestivalen med Rocky-inspirerat ljuskonstverk

Årets upplaga av ljusfestivalen Borgå ljus kör i gång i kväll och pågår till söndagen. Vintermörkret skingras under tre kvällar när ljus- och ljudinstallationer lyser upp platser runtom i centrum. I februari avslutas vintermörkret när ljusfestivalen Borgå ljus kör i gång. Under veckoslutet 12-14.2.2021 Ljusfestivalen Borgå ljus äger rum i mitten av februari. Domkyrkan deltar med ett verk som får rytm av känd filmmusik.

Borgå ljus kulminerar på alla hjärtans dag och det återstår att se ifall fjolårsfestivalens rosenröda ljusinstallation under Mannerheimgatans bro återuppstår i ny skepnad, någonstans i staden.
Borgå ljus ordnas för andra gången i år och den 12–14 februari förvandlas centrala platser i Borgå till en ljusets tummelplats. I fjol kunde Borgåborna orientera sig mellan installationerna tack vara en ruttkarta, men på grund coronaläget delas inga tryckalster ut i år.
I stället får alla ljusglada invånare fördomsfritt utforska environgerna kring centrum, vid ån och i Gamla stan – helt enkelt styra stegen mot ljusen och upptäcka konstverken efter hand. Apostlahästarna är det rätta färdmedlet: Parkera på tillbörligt avstånd från centrum och promenera (med coronadistans till övriga ljusgäster) runt för att hitta glimret.
Ljusfestivalen innebär att viktiga landmärken i staden får festbelysning på intressanta och konstnärliga sätt. Belysningen är tänd mellan klockan 18 och 21, och också domkyrkan finns bland deltagarna.

Ljusverk i kyrkorummet

Ljuskonstnären Joel Siirtola har planerat domkyrkans ljusverk: Sylvesters dans – där namnet rimligtvis syftar på Sylvester Stallone med anledning av musikvalet.
Ljuset får nämligen rytm av Rockyfilmernas temalåt, Gonna fly now, spelad på orgel.
– Med ljuskonstverket försöker jag framhäva kyrkans former. De stora väggytorna levandegörs genom att projicera olika figurer och granna färger. Ljuset är programmerat att gå i takt med orgelmusiken som hörs utanför kyrkan, säger Siirtola. Jag hoppas att det ger glädje och energi.
Församlingens anställda finns tillgängliga på kyrkbacken under festivalen, för den som vill prata eller fråga någonting – givetvis med munskydd och säkerhetsavstånd. Församlingsanställda finns på plats på kyrkbacken fredag, lördag och söndag klockan 18–20.