Bokrecension: Ulla-Lena Lundberg är tillbaka med eftertryck

Efter en tio års paus återvänder författaren Ulla-Lena Lundberg med nya romanen Lyser och lågar. Och hon gör det känsla och eftertryck.

Ulla-Lena Lundberg skriver bland annat om eldsjälar inom den fria folkbildningen. Temat kunde tänkas vara torrt, men i författarens behandling blir det något stort och tilltalande.
05.09.2022 09:50 UPPDATERAD 05.09.2022 15:29

Lyser och lågar

Författare: Ulla-Lena Lundberg.
Utgiven på Förlaget, 377 sidor.
Romanen med en viss verklighetsförankring i Ulla-Lena Lundbergs egen släkt omspänner en tidsepok från mitten av 1850-talet till 1920-talets början då det unga Finland fick sina konturer. Fram stiger tre par i tre generationer där i synnerhet de driftiga och starka kvinnorna blir tonbildande.
Inledningen skulle platsa i en actionfilm och har med framgång använts av bland annat Lars Sund i hans egna romaner. I samband med Vasa brand 1852 tvingas i Lundbergs roman den med ens arbetslösa bondflickan Birgitta ”Betty” West från Vörå tillsammans med två andra flickor under stora umbäranden vandra till Helsingfors för att få jobb. Här går tankarna beträffande resans osäkerhet och faror till Lars Strangs roman De okuvliga, tilldragen under Stora ofreden då Sverige under Karl XII låg i krig med Ryssland.

ANDRA LÄSER