En ränna gör isen på Borgå å svag under början av året

En ränna öppnas i isen på Borgå å måndagen den 2 januari. Rännan går över hela ån mellan Kokon och Sakta Farten och är öppen hela veckan. Beroende på vädret kan isen på ån vara svag en längre tid efter att isen igen lagt sig.

30.12.2022 13:43
Rännan öppnas för att staden ska flytta bryggor från förvaret i Kokon till Sakta Farten. 
– Vi varnar dem som har för avsikt att gå ut på isen med varningsskyltar på båda stränderna av ån. Vi påminner också om att isarna i detta skede av vintern också annars är osäkra, säger arbetsledare Janita Pihlaja-Wickholm på Borgå stad i ett meddelande.
Vid vinterförvaringsplatsen vid Sakta Farten pågår redan muddringsarbete och muddringsområdet är markerat med plogkäppar och flagglina.
– Den exakta tidpunkten för förflyttningen av bryggorna beror på hur isblocken smälter eller tas bort från rännan. Flyttningen av bryggorna kan inte vänta till våren, eftersom entreprenören flyttar annanstans. Nu är det ändå inget friluftsväder på isen, så störningen är inte så stor, säger Pihlaja-Wickholm.
Isarna är fortfarande svaga på Borgå å och i hela Östnyland, konstaterar jourhavande brandmästare Timo Tuomainen vid Räddningsverket i Östra Nyland i samma meddelande.
– Det lönar det sig att undvika att röra sig på isarna. Den stora mängden snö i början av vintern har stört isbildningen. Isen är bedrägligt svag särskilt där strömmen är stark.

ANDRA LÄSER