Helén Kurri: Tänk inte smått – tänk stort, tänk wow

Det är inte jul, och inte ens då får man allt som man önskar sig. Trots det står en ny konsthall, gärna med wow-effekt, på många Borgåbors önskelista.

Museet för modern och nutidskonst i Ekenäs, Chappe, öppnade i april.
LedareHelen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
26.05.2023 10:53
I april öppnade det nya museet Chappe i Ekenäs. Museet har väckt uppmärksamhet lokalt, nationellt och internationellt. Museet gör att Ekenäs stiger fram som en kulturstad av helt nya mått. Turismen i västra Nyland kan vänta sig ett uppsving tack vare det nya konstmuseet. För en Borgåbo är det svårt att inte känna ett sting av avundssjuka. Det kunde vara här.
För fem år sedan var också Borgå aktuell för ett konstmuseum. Museet med arbetsnamnet Arken skulle göra Borgå till en konststad i stil med Sankt Petersburg och Paris. Pietari, Pariisi och Porvoo, visionerade Borgå stads dåvarande kultur- och fritidsdirektör, Merja Kukkonen, då utredningen om konstmuseet presenterades. En tid fanns utredningen och tanken om ett konstmuseum på agendan, men snart glömdes den bort.
Den självklara platsen för ett nybyggt konstmuseum är Västra åstranden, om inte Borgågården är ett alternativ. Att den nya gästbåthamnen byggs på Västra åstranden talar också för ett museum som granne.

ANDRA LÄSER