Positivt problem som går att lösa

Hur ska Borgå hantera de turistmassor som invaderar stan under de årliga superveckosluten, då julmarknader ordnas både i Gamla stan och Konstfabriken? Hur ska den gamla stadsdelen i högsta allmänhet klara av det tryck som uppstår vid turismsäsonger? Denna diskussion är aktuell igen.

Vi har sett det flera år i rad och vi såg det igen senaste veckoslut, Borgå har blivit en julstad som drar folk i stora mängder.
I synnerhet julmarknaderna lockar och eftersom de största har ordnats under ett enda veckoslut är det inte att undra på att trängsel uppstår. De som exempelvis besökte Konstfabriken i lördags, möttes tidvis av ett människohav som täppte till lokalerna så till den grad att många hade svårt att röra sig och ta en titt på vad som fanns till buds i stånden. En del valde att vända redan vid ytterdörren och inte ens försöka köa.
Fullsatt var det också i Gamla stan och speciellt restauranger och kaféer hade ingen chans att betjäna alla shoppande individer i önskad takt.
Människor är olika. Där vissa riktigt njuter av att promenera omkring bland folk och upplever att trängsel hör till allehanda jippon, drabbas andra av ångest vid blotta åsynen av folkmassor.
Ändå – för mycket är för mycket och nytänkande behövs. Staden gjorde en del förbättringar redan i år i och med att exempelvis öka på mängden toaletter under superveckoslutet. Trots det uppstod köer. Nu meddelar turistbyrån också att man nästa år ordnar två julmarknadsveckoslut i stället för ett. Utmärkt!
Följande steg borde vara att förstora marknadsområdet så att det omfattar också den innersta stadskärnan runt torget, satsningar även utanför centrum är välkomna. Men de ska marknadsföras väl och bindas ihop på ett vettigt sätt. Får man till stånd en trevlig helhet som också fungerar logistiskt, kommer besökarna nog. Vintertid kan det vara besvärligt att ty sig till aktiviteter utomhus, men också lokaler under tak kan förvandlas till exempelvis tillfälliga kaféer och butiker. Allting måste inte finnas på ett och samma område.
Sommarturisterna i Gamla stan är sedan en annan femma. En del upplever dagens situation som orättvis och ohållbar. Det är nämligen inte så att alla turister ger klirr i kassan, en del lämnar inga pengar alls efter sig utan de shoppar och äter på annat håll. En del invånare på området väljer att fly fältet sommartid eftersom de fått nog av besökare som tar sig in på privata gårdar, skräpar och stör.
Man har kastat fram förslag som inträdesavgift för vissa turistbussar, men den här sortens lösningar skulle bara skada stadens image. Det är inte via avgifter och förbud eventuella problem ska lösas utan med klok helhetsplanering och nya satsningar, som styr turister till också andra platser än Gamla stan. Att den hittills outnyttjade nationalstadsparken ger stora möjligheter har påpekats av många och så är det, men ingenting sker automatiskt.
Borgå vill vara en turiststad och exempelvis den gamla stadsdelen är numera fylld av kaféer, restauranger och affärer, som behöver sina kunder för att överleva. Att området lockar besökare, ibland i till och med onödigt stora mängder, är alltså i grund och botten ett positivt problem.
Borgå är en liten stad, som aldrig som helhet utvecklas till turisternas Mecka. Man måste välja riktning och utveckla vettiga koncept, så att områdena tål det tryck de utsätts för. För ingen vill väl bli av med turisterna?

ANDRA LÄSER