Lisa, Matilda och Elvira kommer med ljus i mörkret

I Träskby i Kalkstrand lyser en blek decembersol. Skogens lingonris täcks av ett tunt snötäcke. Här, i Solbacken, bor årets lucia Lisa Rönnberg och i söndags uppvaktades hon och tärnorna Matilda Klemets och Elvira Illman med blommor och tårta.

ÖSTNYLANDS LUCIA 2019. Lucia Lisa Rönnberg med sina tärnor Matilda Klemets (t v) och Elvira Illman.
03.12.2019 06:33 UPPDATERAD 03.12.2019 07:54
Har man tur kanske man får se ett rådjur eller en hjort lunka förbi huset, så avsides och nära naturen ligger det lilla gula huset. Nu syns inga djur, men inne doftar det nybryggt kaffe. Trion som i år får ikläda sig vita skrudar och lussa för hela Östnyland tar emot, och flickorna i årets följe heter Lisa Rönnberg, Matilda Klemets och Elvira Illman.
Det råder ingen tvivel om att årets luciatrio kommer att bjuda på vacker sång. Rösterna klingar fint tillsammans redan vid den allra första samsången i söndags, och under sångpedagog Giséla Gren-Nordströms ledning kommer rösterna att bli ännu mer samstämda.

Är det Östnylands lucia?

Det var på fredagskvällen som luciapappa Kent Lang ringde det efterlängtade samtalen till lucia. När Kent yttrar de magiska orden: Är det Östnylands lucia jag pratar med? – ja, då blir det först tyst och sen kommer det ett: Inte vet jag.
– Jag höll på att diska när Kent ringde, det hade varit provvecka och jag var så trött. Jag blev överraskad av samtalet, men det kändes så bra, säger Lisa och ser glad och avslappnad ut.
TRYGGT STÖD. Storasyster Ella Rönnberg serverar flickorna och deras gäster kaffe.
Vardagen tillbringar hon i Brändö gymnasium i Helsingfors, men nu blir det några veckors paus i det intensiva skolarbetet. I stället ska det provas luciaklänningar, skor och ringar, och sångerna ska övas.
Matilda och Elvira var på samma lillajulsmiddag när de fick beskedet av Kent.
– Det var lite svårt att hålla tyst, man blev ju så jätteglad och ivrig, säger de båda.
Årets trio är bekanta med varandra sedan tidigare. Lisa och Elvira går i Borgåbygdens ungdomsförbunds teaterskola, och Elvira och Matilda går båda i Borgå Gymnasium. Kemin mellan flickorna är redan bra, och luciapappa Kents skämt får alla att skratta och på gott humör.

Luciatradtionen är viktig

På söndagen, när lucia uppvaktas och gratuleras, tar också mamma Karin Wadenström och storasyster Ella Rönnberg emot gästerna, men till stödtruppen hör också pappa Niklas Rönnberg och lillebror Rasmus Rönnberg.
– Vi är förstås väldigt stolta över att Lisa nu ska ta sig an det här fina uppdraget. Luciatraditionen är viktig, vi firar lucia här hemma och har ofta följt med kröningen i Borgå eller i Helsingfors, säger Karin.
– Lucia är en start på julen, en värdefull tradition, säger Ella och mamma fyller i att luciatiden ger ett löfte om att nu är tiden för att stilla sig och invänta julen.
NÄPET MINNE. Lisa på trappan tillsammans med mamma när huset i Träskby var alldeles nybyggt. Året var 2007.
Det var Lisas gudmors mamma Carola Virta som anmälde Lisa till luciauttagningen. Hon är inte med i dag men Karin berättar att Carola är en extra varm och viktig person för familjen. Hon har flera gånger frågat om Lisa hört något, men ännu ett par dagar får hon ge sig till tåls. Det gäller för Lisa och hela familjen att behålla hemligheten lite till, men man kan ana att när det är dags för kröning fredagen den 13 december då är också Carola med på Gamla Rådhustorget i Borgå.
– Oh, fredagen den 13 december! Hur ska det gå, utbrister flickorna men lugnas av Kent. Han har varit med i elva år och trots en rad incidenter så har allt gått bra.
HEDERSUPPDRAG. Ullrike Hjelt-Hansson, ordförande för Aktiastiftelsen, gratulerar årets lucia och tärnor.
I det här skedet, när luciatårtan som Café Cabriole traditionsenligt har skänkt, skärs upp och äventyret just håller på att börja, har flickorna inte riktigt någon uppfattning om hur de närmaste veckorna kommer att te sig. Det är luciapappa som håller i alla trådar, och han lovar att han har stenkoll på allt. Uppdragen har redan börjat droppa in, och totalt kommer flickorna att lussa på omkring hundra ställen. Tufft blir det, men roligt ska det bli, intygar de alla tre.

Vilka ställen är sådana som Lisa, Matilda och Elvira absolut vill lussa på?

– Lindahemmet i Söderkulla, för där bor min morfar, säger Lisa.
Elvira och Matilda vill besök sina tidigare skolor, Kvarnbackens skola och Grännäs skola.
I går träffade flickorna sångpedagogen för första gången, och i dag tisdag blir det en bråd dag som börjar redan vid sjutiden med ett besök på lokalradion. Sen ska varma underkläder provas ut på Magy´s, vita skodon köpas på K-Kenkä. Klänningarna ska sys om så att de passar just den här trion, och på Aurum ska luciaringarna tillverkas.
GOD SKÖNHET. Till traditionen hör att Café Cabriole skänker en tårta till lucia då hon gratuleras och uppvaktas.
Ett besök för att lite rekognosera i Borgå domkyrka ska man också hinna med den här veckan.
– Flickorna får testa att skrida fram längs kyrkgången, så att inte sången tar slut tjugo meter innan de kommit fram, säger Kent.
Han påminner att i all stress med mycket att fixa och prova, och sånger som ska övas in, så är det bra att hålla i minnet att det allra viktigaste är att lucia kommer på besök. När lucia kommer med tända ljus i håret, då får alla som väntar på henne en känsla av förväntan och frid.
– Om ni dessutom låter bra är det bara ett plus.
Mamma Karin Wadenström kommer också med ett sista moderligt råd till flickorna inför deras stora värv.
– Ni ska komma ihåg att äta och vila, annars blir det väldigt tungt.

Östnylands lucia 2019

Kröning på Gamla Rådhustorget fredagen den 13 december klockan 18.
Luciainsamlingen pågår till den sista januari 2020.
Föreningar kan ansöka om bidrag fram till den 20.1.20.
Följ med Östnylands lucia på Instagram och Facebook.

ANDRA LÄSER