Semestermånaden slår till i städer och kommuner

Allt mindre trafik vid rusningstid och allt mer havshorisonter på sociala medier. Juli innebär sommaröppettider och stängda stadshus. Hur semestrar kommunerna i Östnyland?

UTOMHUSJOBBET FORTSÄTTER. – På parkavdelningen är det alltid någon på plats trots att själva stadshuset stänger. Arbetet fortsätter, säger Ben Tallberg som jobbar på Borgå stads parkavdelning.
Semestermånaden är här och de flesta invånarna i Östnyland drar sig till stugorna och skärgården. Alla behöver semester, även kommun- och stadsanställda. Det betyder att beslutsfattandet och en del av servicen går i sommarläge. Hur förändras servicen under sommaren i regionen?
I Borgå, Lovisa och Sibbo erbjuds all basservice också under sommarmånaderna, men en del saker får man vänta med till hösten. Johanna Lönnfors på kundservicekontoret Lovinfo i Lovisa säger att juli är den knepigaste månaden att få tag på stadsanställda, speciellt chefer för olika enheter.
– Stadskansliet är stängt i tre veckor i juli, vilket det har varit i flera år. Det går därför inte att få byggnadslov i juli. Men ifall man redan har ett bygglov och vill att det ska slutgranskas går det bra eftersom byggnadsinspektör Rolf Weckman utför inspektioner för beviljade bygglov hela sommaren.
Ifall man till exempel är nyinflyttad och behöver daghemsplats är det möjligt att ordna.
Hälsocentralen har mottagning enbart i Lovisas centrum under tiden 4–31.7. Hälsogårdarna i Lappträsk och Forsby har sommarstängt. Under tiden sköts brådskande sjukvård, gravida kvinnor samt barn under 5 månader på Lovisa huvudhälsocentral.
Lönnfors säger att det är möjligt att få svar på frågor beträffande dagvårdsplatser också i juli.
– Ifall man till exempel är nyinflyttad och behöver daghemsplats är det möjligt att ordna. Och så klart är kundbetjäningen och turistbyrån öppen hela sommaren.
På servicekontoret Kompassen i Borgå är svaret när det gäller juli ganska liknande.
– Servicekontoret har alltid öppet. Stadshuset har stängt en tid i juli och de olika enheterna i staden har lite olika öppettider. Men under juli är det väldigt lugnt.
Läkarmottagningarna i Borgå koncentreras 27.6–7.8 till Västra hälsostationen. Östra hälsostationen är stängd. Hälsovårdscentralens jour är öppen på Västra hälsostationen måndag–torsdag till kl. 18.00 och på fredagar till klockan 17.00. När hälsostationerna är stängda är jouren öppen på Borgå sjukhus.
Merja Soosalu är personalchef på Sibbo kommun. Hon säger att sommartiden alltid är en liten utmaning beträffande alla kommunens tjänster.
– Även om Sockengården stänger så fortsätter servicen. Det är egentligen bara huset som stänger. Men kommunen stänger aldrig.
Läkar-, sjukskötar- och laboratoriemottagningar samt rådgivningen och munhälsovården i Söderkulla är stängd till 14.8. Under den tiden är verksamheten koncentrerad till Nickby social- och hälsovård som håller öppet normalt under sommaren.
Även om Sockengården stänger så fortsätter servicen. Det är egentligen bara huset som stänger.
Soosalu säger att det är lite knepigt när de vanliga anställda inte alla är på plats utan det i stället är mycket vikarier på arbetsplatserna.
– Det kan bli en större belastning på de fastanställda. Men vi måste försäkra att alla tjänster fungerar även under sommarmånaderna.
Hon säger att man gör sitt bästa för att erbjuda bra service och samtidigt garantera att kommunens anställda får en ordentlig semester.

Semesterstressen drabbar många

Många upplever stress i samband med att börja semestern och efter den. Semesterstressen är starkt förknippad med långa, stressiga dagar precis innan semestern ska börja för att få klart så mycket som möjligt innan ledigheten börjar. Och när man återvänder är det svårt att komma in i rytmen igen.
Enligt rekommendationer av läkarcentralen Mehiläinen ska man trappa ner takten inför semestern och inte samla för mycket jobb strax inför ledigheten. Dessutom ska man inte ta ut alla årets semesterdagar i ett sträck eftersom effekten av semestern är kortvarig. Under semestern ska man helst vistas på andra platser än vanligt för att koppla bort vardagen. Både slappande och fysiska aktiviteter krävs för att kroppen och huvudet ska återhämta sig bäst.
Vet kommuntjänstemännen hur de ska semestra rätt? Uppfyller de semesterkraven? Och uppmuntrar förmännen sina anställda att följa dessa tips?
Soosalu deltar i vårens semesterplanering där de olika enhetscheferna fördelar hela årets semestrar för de kommunanställda.
– Det är en bra fråga. Det har gjorts mycket undersökningar beträffande semestrar så det skulle nog säkert vara helt klokt att bekanta sig mer med dem. Hela världen försöker få allt klar inför jul och midsommar för att sedan kunna andas.
Alla fungerar olika. Vissa tycker om att ha en lång semester då man kopplar bort allt. Andra föredrar flera korta.
Hon säger att det är viktigt att hitta en balans i livet för att få vardagen och jobbet att fungera. För att inte drabbas av panikstress de sista dagarna innan semestern är det därför viktigt att planera och prioritera i god tid under hela årets lopp.
– Genom god planering kan man förhindra att det uppstår brådskande situationer just innan ledigheten. Dessutom måste man se över sitt arbete. Vad måste bli klart innan man åker på semester och vad kan vänta?
Hon poängterar att det är väldigt svårt att bedöma hur man laddar ner och upp för semestern på bästa sätt eftersom det är så individuellt. Det är många komponenter som ska klaffa.
– Alla fungerar olika. Vissa tycker om att ha en lång semester då man kopplar bort allt. Andra föredrar flera korta. Vissa läser sin e-post och har på sin telefon under semestern, andra inte.
Hon säger att hon själv läser sin e-post varje dag under semestern.
– Det känns som om jag har ett bättre grepp om vad som pågår och vad som väntar mig när jag kommer tillbaka från semestern. Men det passar så klart inte alla. Vissa vill koppla bort allt. Och det ska man få göra. Jag förväntar absolut inte att mina kolleger ska göra lika.
Enligt Soosalu är det viktigt att pröva sig fram för att hitta det sätt som passar en själv bäst och som gör alla övergångar så smidiga som möjligt. Dessutom tycker hon att det är viktigt att arbetsgivaren hjälper sina anställda att hitta sin bästa semesterrytm och uppmuntra de anställda att trappa ner inför semestern.
– Jag tror absolut att det är viktigt att som förman ta i beaktande dessa råd som finns för att förbättra välmåendet hos de anställda. Och att de anställda själv strävar efter att hitta de bästa knepen för att ladda batterierna under semestern.

ANDRA LÄSER