Slut på värmeböljan – en sval och ostadig helg att vänta

Termometrarna runtom i landet förutspås visa omkring 15 grader under det kommande veckoslutet. Dessutom är det lönt att packa med sig paraplyet om man beger sig ut under helgen.

Paraplyer och regnjackor förutspås behövas under det kommande veckoslutet. Foto: Sofie Fogde/SPT

Juli månads exceptionellt varma väder ser ut att ha fått ett slut, och för tillfället råder enligt Meteorologiska institutet normala temperaturer för årstiden i Finland. Det innebär att termometern dagtid visar omkring 20 grader runtom i landet.

På onsdag väntas uppehåll och temperaturer kring 17-20 grader i såväl södra Finland som Österbotten. I Egentliga Finland förutspås regnskurar under dagen.

– Ställvis kan det komma upp till 10 millimeter regn i Åbotrakten, säger institutets jourhavande meteorolog Jani Parviainen.

Natten till torsdag förutspås bli sval. I västra Finland kan det ställvis till och med förekomma frost under nattens gång.

I takt med att helgen närmar sig stiger temperaturen både i södra och västra Finland. På torsdag väntas temperaturer mellan 20 och 22 grader. På fredag kan termometrarna visa upp till 24 grader, speciellt i Egentliga Finland och Österbotten.

Mot helgen förutspås ostadigare väder och regnskurarna för med sig svalare temperaturer.

– Temperaturen ser ut att sjunka till omkring 15 grader på lördag då regnområdet anländer, men det är ännu för tidigt att säga hur mycket vatten regnområdet för med sig, säger Parviainen.

Även på söndag väntas ostadigt väder och svalare temperaturer.

– För tillfället finns ingen värmebölja i sikte, säger Parviainen.