Toppensäsong av Akilles Green Team – FM i Borgå nästa år?

Den östnyländska tävlingscyklingssäsongen avrundades det gångna veckoslutet i då cyclocrosscupen HEL CX gästade Kokon. Herrklassens hemmaseger signerat Antti-Jussi Juntunen blev en snygg avslutning på ännu en gedigen säsong av Akilles Green Team.

Antti-Jussi Juntunen vann cyclocrosstävlingen i Borgå och är också regerande FM-guldmedaljör i den publikvänliga tävlingsformen.
Cyclocrosscupen HEL CX besökte Borgå och Kokon i helgen och evenemanget blev en succé både för hemmaidrottaren, regerande finska cyclocrossmästaren Antti-Jussi Juntunen och för arrangörerna, även om det svala vädret syntes i en något mindre publiksiffra.
Förhandssnacket i herrarnas tävling handlade om en duell mellan Juntunen och cupledaren Sakari Lehtinen men Juntunen visade genast vem som är dagens bästa cyklist och vann till slut med en bekväm skillnad ner till Kimmo Kananen och Lehtinen.
Banan – planerad av Patrik Arola och Jonathan Ewalds – fick beröm av både tävlare och åskådare.
– En sannerligen utmärkt cyclocrossbana där publiken kunde följa med tävlingen på flera ställen. Banan hade nästan allt som är kännetecknande för en cyclocrossbana. Om man ännu skulle få några hinder, säger tränaren för Rajamäen Kehitys, Erwin Borremans i ett pressmeddelande.
Borremans är född i Belgien, som är en av stornationerna i cyclocross, så arrangörerna kan vara nöjda över komplimangen.
Tävlingen i Kokon lär fortsätta i HEL CX-cupens kalender också i framtiden.
– Det ser ut att bli en tradition. Det är en intressant gren att följa och vår bana är bra. Tävlarna och publiken gillar den, säger Akilles Green Teams lagledare Ari Långsjö till Östnyland.
I teorin kan man säga att hemmatävlingen avslutar de östnyländska förmågornas tävlingssäsong. Det sista veckoslutet i oktober står ändå cyclocross-FM på programmet, men det handlar om FM 2022. Där är Juntunen regerande finsk mästare och föreningskompisen Veeti Vainio regerande FM-silvermedaljör.

FM 2022?

Långsjö ser cyklingssäsongen 2021 i sin helhet som en succé för Akilles Green Team. FM-medaljerna duggade tätt och bland annat Juntunen gjorde bra ifrån sig i VM. Några missar i FM-sammanhang grämer ändå.
– Vi kan vara nöjda fast det skedde några missöden. Segern (av Ukko Peltonen) i Borgåloppet efter en lång paus var ett stort plus.
Framgångshungern finns garanterat där också säsongen 2022. Och om allt går som man hos Akilles hoppas kommer FM i landsvägscykling att ordnas i Borgå nästa år.
– Det har diskuterats men är inte säkert, säger Långsjö.
ANDRA LÄSER