Spännande och ny folkmusik med östnyländska influenser

Klarinett och kantele låter som en ovanlig kombination, men det är just de två instrumenten som folkmusikduon Aléa spelar. 

Folkmusikduon Aléa, alias Annika Lyytikäinen och Aurora Visa, är aktuell med sitt debutalbum.
19.01.2023 15:17
Nyinspelad folkmusik med inslag från östra Nyland hör till ovanligheterna, och ännu ovanligare är kombinationen av instrument på folkmusikduon Aléas debutalbum Fredriksgatan. Duon består av Aurora Visa och Annika Lyytikäinen.
De berättar att varje ljud och ton på det här albumet kommer på ett eller annat sätt från klarinetten, kantelen eller sången, med undantag för  gästartisterna Olli Sippola och Saija Penttilä
– Fredriksgatan är en rundtur från feststunder fulla av livsglädje till ungdomens bekymmer och bekymmerslöshet i en tid då man vägrar att bli vuxen. På albumet har vi letat efter nya sound och arrangemang samt strävat efter att ta ut allt som går ur kantele- och klarinettspelandet, säger klarinettisten Annika Lyytikäinen.
Hon är uppvuxen på svenska i Kouvola, har gått i Kotka Svenska Samskola och har sin släkt i Liljendal. Den östnyländska kopplingen syns även på albumet, med bland annat den finlandssvenska spelmanslåten Gammal vals från Borgå i repertoaren.
Albumet har nya och lite äldre låtar, och de framförs instrumentalt, eller med sång på finska eller svenska, bland annat den finlandssvenska visan Lilja, som är upptecknad i Åbolands skärgård.
– Aléas musik får kantele och klarinett att groova på ett sätt man aldrig innan hört. Rötterna till Aléas musik sträcker sig djupt ner i den nordiska traditionen, men hör lika mycket hemma på 2020-talet, säger Aurora Visa.
Ända sedan starten har  folkmusikduon Aléa uppträtt både i Finland och utomlands. På finska är duon även bekant från Huliviliflikat-podcasten, i vilken Visa och Lyytikäinen diskuterar musikerlivet.
Albumet ges ut som fysisk CD och kommer också att finnas tillgänglig på de vanligaste streamingplatformerna efter skivsläppet den 19 januari, bland annat Spotify.