Polisen gjorde punktinsats i Borgåskolor efter hotfulla meddelanden på sociala medier

Poliser från Östra Nylands polisinrättning besökte onsdagen skolor i Borgå för att reda ut ursprunget till de hotfulla och oroväckande som spreds på sociala medier dagen innan. Polisen strävade också efter att ta reda på avsikten med skriverierna.

POLISINSATS. Poliser från Östra Nylands polisinrättning säkrade i dag att allting gick lugnt till i skolorna i Borgå efter att ett hot riktats mot Linnankosken lukio dagen innan.
Det var några meddelanden i sociala medier som fick polisen att göra fotarbete i skolmiljö och från polisens sida uppger man att situationen i skolorna, även i Linnankosken lukio som pekades ut speciellt i skriverierna, varit lugn hela dagen. Flera polisanmälningar har gjorts med anledning av meddelandena och polisen fortsätter nu att reda ut händelseförloppet.
Polisen ser väldigt allvarligt på hot som riktar sig mot skolor, och ifall myndigheterna har skäl att misstänka brott kan polisen använda olika tvångsåtgärder för att klargöra vad som riktigt hänt. Till exempel kan polisen gripa personer, göra husrannsakan och beslagta föremål – i sådana här fall i första hand de misstänktas telefoner och datorer.
Polisen i östra Nyland hoppas att det både i skolorna och i hemmen förs grundliga diskussioner med ungdomar om vad man kan och inte kan skriva på sociala medier. Polisen understryker att skolhot, också framförda "på skämt" i sociala medier, varenda gång orsakar ett stort myndighetspådrag och binder mycket av polisens resurser.
Fallets förundersökning är inte färdig och för att inte äventyra utredningen kan polisen inte i det här skedet berätta närmare om hotmeddelandena. ÖN
ANDRA LÄSER