Unga maratonskubbare har fjärilar i magen

Spänningen stiger hos abiturienterna vid Borgå Gymnasium. Den här gången hänför sig nervositeten inte till skolarbetet utan till den populära maratonkursen, som på söndag utmynnar i Vienna City Marathon där sammanlagt 29 elever från Borgåskolan löper antingen halvmaraton eller ett fullångt maratonlopp.

MOT VÄRMEN. Den här januarimorgonen i januari var det tjugo grader kallt då en handfull deltagare i maratonkursen begav sig ut på ett löppass. På söndag i Wien kan temperaturen gå upp till sexton värmegrader.
– Lite spännande känns det nog, erkänner Emilia Brusas endast dagar före sin debut som maratonlöpare.
– Jag kan bara hålla med. Jag är lite nervös, men jag tror det ska gå vägen, säger Alicia Bärlund.
Tillsammans med Daniel Nylund och Sofia Kullberg sitter tjejerna och väntar på att den sista teorilektionen inför den stora dagen ska dra i gång.
– Tidigare var det här med att springa inte riktigt min grej men jag märker att jag gjort framsteg och nu känns löpning riktigt intressant, säger Bärlund.
– Jag har tidigare främst sysslat med dans så i det avseendet är löpning en ny grej även för mig. Allt har förlöpt bra och i och med att vi är en stor grupp som regelbundet kör med gemensamma löppass så har det varit enklare att motivera sig, säger Kullberg.
Mitt bud åt eleverna är att inte stressa i onödan utan att gå ut och ha roligt.

Känslan bestämmer löptekniken

Det är nu fjärde året som maratonkursen, med läraren Fredrik Karlsson som initiativtagare, ordnas för eleverna i sista klassen vid Borgå Gymnasium. Kursen är populär och i år deltar nästan en tredjedel av alla skolans abiturienter i kursen.
– Alla deltar på egna villkor och på egen nivå men jag hoppas förstås att kursen ska aktivera deltagarna och att idrotten, i det här fallet löpning, ska hitta sin plats i elevernas vardagliga liv också i fortsättningen, säger Karlsson.
Michel Schmidt, före detta långdistanslöpare inom såväl Borgå Akilles som Sjundeå IF, håller teoridelen av kursen. Han har själv 17 fullånga maratonlopp på kontot så han vet vad han talar om.
– Med endast dagar kvar till själva loppet är det inte värst mycket jag kan hjälpa till med. Jag försöker främst berätta vad det gäller att hålla i minnet inför loppet, under loppet och efter loppet. Mitt bud åt eleverna är att inte stressa i onödan utan att gå ut och ha roligt, säger Schmidt.
Under teorilektionerna har maratonkursens deltagare fått ta del av träningslära i all sin enkelhet. Vid behov har Schmidt skräddarsytt träningsprogram åt alla hugade men i övrigt har det främst handlat om att löpa, och att löpa naturligt.
– Någon teknikträning har vi inte utan alla får löpa på det sätt som känns bekvämast.
Tack vare en interaktiv träningsdagbok på nätet har Schmidt i realtid kunnat följa med deltagarnas träningsaktivitet.
– Alla har varit mycket flitiga och jag har fullt förtroende för att alla ska ta sig i mål.
Om man exempelvis anmält sig till den fulla distansen men efter 20 kilometer känner att orken är slut så är det bara att kurva in mot målfållan.

Halv eller hel?

Kursdeltagare

Julia Bergholm, Isa Bergström, Emilia Brusas, Alicia Bärlund, Annika Bärlund, Stella Crawford, Daniel Fridefors, Matilda Henriksson, Jonas Hoffström, Nadja Ingelin, Alexander Järvi, Tia Karmi, Frida Kristjankroon, Sofia Kullberg, Jesper Lindahl, Daniela Lindgård, Laura Lindström, Olivia Lindström, Alexandra Lönn, Emil Lönnström, Wilhelm Mansner, Lari Nenonen, Daniel Nylund, Hanna Orrenius, Jonna Piipponen, Olle Pitkänen, Jalo Rämö, Niklas Strandberg, Ann-Sofie Sundbäck, Jessica Tuominen, Oskar Volanen.
Lärare: Fredrik Karlsson.
Kursledare: Michel Schmidt.
Maratonloppet i Wien är såtillvida unikt att det är det enda stora maratonloppet i Europa som ger deltagarna möjlighet att avgöra om det löper halvmaraton eller ett fullångt maraton under själva loppets gång.
– Om man exempelvis anmält sig till den fulla distansen men efter 20 kilometer känner att orken är slut så är det bara att kurva in mot målfållan i stället för att gå ut på följande varv. Det är också en av orsakerna varför vi valt maratonloppet i Wien, säger Schmidt.
Av den kvartett Östnyland snackade med har såväl Daniel Nylund som Alicia Bärlund anmält sig till fullt maratonlopp medan Emilia Brusas och Sofia Kullberg nöjer sig med en halvmara.
– Jag anmälde mig på den fulla distansen helt för skojs skull. Troligtvis blir det nu bara halvmaraton även för min del, säger Bärlund.
– Jag tänker i alla fall göra ett försök på att ta mig igenom hela distansen, säger Nylund.
ANDRA LÄSER