Matilda Svahn: Öppenhet kring psykisk hälsa ökar men hälsovården hänger inte med

I Amerika är det numera lätt att prata om sitt psykiska mående i dag, men svårt att få hjälp, konstaterar dagens kolumnist.

21.04.2023 07:11
Psykisk hälsa och ohälsa har lyfts fram i diskussioner allt mer, och äntligen fått den plats det behövs för att främja vår mentala välmående. Att diskutera om psykisk hälsa har blivit mindre tabulagt, och vi vågar äntligen tala mera öppet om hur vi mår. Bara en handfull av år sedan var situationen helt annorlunda.
Jag har stött på intressanta diskussioner om psykisk hälsa under tiden jag bott i Amerika, och ämnet är inte så tabubelagt längre. Problemet är att hälsovården här inte erbjuder långvariga lösningar.
Amerikaner, speciellt unga amerikaner, är ofta väldigt öppna om hur de mår psykiskt, vilket är väldigt bra. Det byggs inte stort stigma runtom ämnet och det är lättare att söka sig hjälp. Det är normalt att prata med klasskamrater, som man träffat bara några gånger, om terapi eller annat relaterat till psyket. Människor är väldigt öppna om till exempel ångest och kommunicerar sina behov smidigt. Den effektiva kommunikationen gör det trevligt för alla att jobba tillsammans.

ANDRA LÄSER