Lina älskade att vara Östnylands lucia

Att ställa upp som luciakandidat var ett av de bästa besluten Lina Westerlund fattat. Hon valdes till Östnylands lucia i fjol, och har bara gott att säga om uppdraget. Just nu söks hennes efterträdare.

Jannika Lindén
18.10.2019 14:33 UPPDATERAD 18.10.2019 14:35
För Lina Westerlund är det extra roligt nu när luciatiderna närmar sig. För ett år sedan hade hon just anmält sig som luciakandidat och väntade på beskedet om hon var med. Hon blev kandidat, och valdes så småningom till lucia.
Nästan ett år efter avslutat uppdrag summerar hon tiden som lucia.
– Det var superkiva och en verkligt givande upplevelse, om jag skulle få chansen skulle jag ta den igen.
Lina har massor av minnen från luciatiden. Hon minns hur en äldre farbror steg fram, ställde sig bredvid lucia och föll in i sången under ett uppträdande. Hon minns åldringar på äldreboenden som rördes till tårar och barn som stod i kö och väntade på att få krama lucia.
– Många av barnen hade ritat teckningar åt mig. Jag har massor av dem, och jag har sparat alla som minne, säger Lina.
Det allra mäktigaste minnet är från uppträdandena i Borgå domkyrka och i Sibbo kyrka.
– Där är en fantastisk akustik och det var en otrolig känsla att få sjunga i kyrkan.
När Lina första gången fick på sig luciakronan inför uppträdandet på Grand på luciadagens morgon var det första gången i hela hennes liv som hon var lucia.
– Det var en dröm som blev sann. Tidigare hade jag varit tärna flera gånger, men aldrig lucia, säger hon.
Lina Westerlund går sista året i gymnasiet och har skrivit studentexamensproven i engelska och finska i höst. Om allt går enligt planerna tar hon studenten nästa vår. I framtiden är det förhoppningsvis musik som gäller – i någon form.
Med över hundra uppträdanden på tio dagar är luciatiden synnerligen intensiv för luciatrion och luciapappa Kent Lang. Lina Westerlund och tärnorna Sofia Nordberg och Hanna Udd tillbringade en stor del av dygnet tillsammans under veckorna före jul.
– Vi hade nog inte förstått hur intensivt det är, men samtidigt roligt. Vi fick skratta och gråta, om vart annat.
Den som funderar på att ställa upp som luciakandidat hinner ännu, men det gäller att rappa på. Förslag på kandidater tas emot fram till klockan 12 på tisdag, den 22 oktober. Förslagen lämnas till Borgånejdens ungdomsförbund, Tingsgårdsvägen 4b. Man kan också anmäla sin kandidat per e-post på buffenrf@gmail.com.
– Man får gärna komma och dra mig i ärmen om man har frågor på hur det är att vara lucia, säger Lina.
Lina Westerlund har några vinkar till potentiella kandidater.
– Det är jätteroligt, men kan bli både fysiskt och psykiskt tungt med alla känslor man möter, så man måste vara beredd på det så man håller ihop.
Östnylands lucia kröns den trettonde december klockan 18 på vid gamla rådhuset i Gamla stan. En av dem som kommer att vara där då är Lina.
– Det är klart att jag ska gå på kröningen!

ANDRA LÄSER