Polisen jobbar vidare med Meat District-branden – utredningen torde bli klar till sommaren

Förundersökningen kring eldsvådan i Gamla stan i augusti 2022 börjar så småningom blir färdig. Brottsmisstankarna är fortfarande desamma.

Brandkåren släckte elden som inte hann sprida sig till grannhusen.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
13.03.2023 13:09 UPPDATERAD 13.03.2023 13:13
I mitten av augusti 2022 vaknade Borgå till sviterna av en stor eldsvåda i Gamla stan. Det visade sig att köket i restaurangen Meat District hade fattat eld, och att elden hade spridit sig till resten av byggnaden.
Inga liv gick förlorade, men eldsvådan orsakade stora skador på den historiska byggnaden. Två företag fick lägga lapp på luckan, medan en bostad totalförstördes.
Kort senare visade det sig att en knapp handfull personer misstänks för brott i samband med eldsvådan, däribland ägaren till Meat District. 
– Ägaren har nog hört om saken. Personen har ett ansvar som arbetsgivare, och hen har drivit verksamheten, sade kriminalkommissarie Freddie Cederlund om misstankarna mot ägaren i november 2022.
Brottsrubriceringarna lyder grovt vållande av allmän fara, byggnadsförseelse, räddningsförseelse och miljöförseelse. Särskilt grovt vållande av allmän fara är en allvarlig brottsmisstanke, där en eventuell fällande dom leder till fängelse i mellan fyra månader och fyra år.
Nu, ett knappt halvt år senare, börjar utredningen vara på målrakan. Cederlund uppger till ÖN att brottsrubriceringarna fortfarande är desamma, och att antalet misstänkta personer inte förändrats.
– Förundersökningen ska bli klar till sommaren, därefter skickar vi ärendet till åklagaren för åtalsprövning.

ANDRA LÄSER