Cylinderformad klassiker segrade i tårttävling

KLASSISKT. Borgås bästa Runebergstårta är glädjande traditionell både till smak och till form. Det slog Runerådet, med ordförande Kasper Strömman i spetsen, fast och utlyste tårtan från Petri's Chocolate Room till tävlingsvinnare. Bild: Sanna-Mari Niemi

Runerådet har – lämpligt inför Runebergsdagen i morgon – utsett årets läckraste Runebergstårta. Den här gången drog en klassisk bakelse det längsta strået.

Det handlade om bakelsekultur på högsta nivå när Runerådet i fredags samlades på Runebergs hem för att utse stadens läckraste Runebergstårta. Bäst i test var en tårta bakad av Petri's Chocolate Room, och det var den klassiska smaken och formen som fick jurymedlemmarna på fall. "Glädjande traditionell" löd juryns helhetsomdöme om den vinnande tårtan.

Sammanlagt deltog tårtor från sex olika lokala bagerier och kaféer i tävlingen, och det var upp till grafikern Kasper Strömman, Smaku-arrangören Laura Pulkkinen, Borgå museums emeritusmuseichef Marketta Tamminen, skoleleven Stella Broas och galleristen Hanna Kaarina Syrjäläinen att smaka sig fram till det läckraste runebergianska bakverket.

Runerådet valdes sin favorit i ett blindtest, och tårtornas ursprung hölls hemligt tills vinnaren var klart smakad. Runebergstårtan från Petri's Chocolate Room var samtliga jurymedlemmars favorit, må så vara att de nog tyckte om alla tårtor och hittade positiva smaker i dem alla.

Traditionellt är bäst ansåg i synnerhet Runerådets ordförande Kasper Strömman.

– Man ska inte ändra för mycket på en klassiker som fungerar som den är, konstaterade han.

Borgås bästa Runebergstårta utsågs i år för andra gången i ordningen.