Bil körde på ett barn på övergångsställe i Borgå

Olycksplatsen finns i korsningen mellan Hammarsvägen och Västervägen. Bild: Kristoffer Åberg

Polisen meddelar på Twitter om en trafikolycka i Borgå på fredagsmorgonen. Ett barn i under tioårsåldern fördes till sjukhus.

I morse blev ett barn påkört i Korsningen av Hammarsvägen och Västervägen, i stadsdelen Lövhammars i Borgå.

I en Tweet på morgonen, lite före klockan 8.30, uppger polisen uppger att det är fråga om en cyklist som blev påkörd av en personbil på ett övergångsställe.

Kommissarie Harri Vihola säger till ÖN att barnet är i under tioårsåldern och att polisen reder ut olyckan. Han vill inte kommentera hur allvarlig olyckan var.

– Jag kommenterar inte vilka åtgärder som togs på platsen. Men barnet höll på att ta sig över övergångsstället med cykel när olyckan inträffade. Barnet fördes till sjukhuset för vård, hen är vid liv.

Polisen reder nu ut orsaken till olyckan, däribland huruvida barnet cyklade eller ledde cykeln.

Vihola skriver också under påståendet att trafikreglerna för cyklister är långt ifrån tydliga, något som innebär risker i sig – särskilt när man talar om barn.

– Det talas om fortsättningar på cykelvägen och att man ibland ska leda cykeln och att man ibland kan cykla. Det är inte nödvändigtvis de allra tydligaste reglerna. De kan vara svårtolkade. Men en bra regel är att bilister ska vara vaksamma i trafiken. Och cyklister ska vara försiktiga. Det hjälper inte att man haft rätt när olyckan är framme.