Cykeltur startade cykelveckan

BACKE. Ruttens tyngsta punkt var sannolikt backen på Gamla Valkomvägen. Bild: Max Nyberg

På lördagen samlades ett tiotal cyklister på torget i Lovisa. Tanken var att visa behovet av cykelvägar.

Det är nästan som om sommaren anlänt när ett tiotal cyklister står på torget och väntar på att få komma i väg. Några har valt proffsiga landsvägscyklar, andra har mera traditionella cyklar. Solen lyser från en blå himmel, och framför sig har gänget knappt tjugo kilometer på sadeln – från torget till Gamla Valkomvägen, vidare till Valkom och med Valkomvägen tillbaka till centrum.

Det hela är kopplat till den nationella cykelveckan som innebär flera evenemang också i Lovisa. Bland lördagens cyklister finns också stadsdirektör Jan D. Oker-Blom och den som föreslog det hela, Jyrki Luttinen.

Farliga vägar

Bakom cykelturen ligger ett initiativ från Jyrki Luttinen som tyckte att bristen på cykelvägar är något som borde noteras – särskilt när NTM-centralen ville betala bara för två korta snuttar längs Valkomvägen.

– Det talades i offentligheten om de två bitarna som väl ligger på 900 meter och 1 400 meter i vardera ändan av Valkomvägen. Det tyckte jag lät ologiskt.

Det finns en rad farliga vägar för cyklister i Lovisa, där Luttinen själv brukar cykla till jobbet varje dag från Kuggom.

– Det har väl blivit 1 500 kilometer för mig. Valkomvägen är inte så van för mig, men där är projektet aktuellt.

En äldre herreman som valde att delta i dag hakar på i diskussionen.

– Det är hög tid att man gör något åt saken. Det är ett under att jag själv ens finns här i dag. 1987 körde en bil på mig bakifrån när jag cyklade där. Jag hamnade i diket och det regnade så hårt att jag mycket väl kunde ha drunknat. Bilen fortsatte vidare, men kolliderade med en skåpbil.

Stadsdirektör Jan D. Oker-Blom har dagen till ära fått låna en cykel från Sjöbloms sportbutik i Gallerian. Han är ingen ivrig cyklist till vardags.

– Jag springer och åker skidor. Joggningen blir på somrarna, och skidorna på vintern. Problemet har varit att det varit så mycket mittemellanväder.

Staden bygger

För att kompensera för NTM-centralens beslut att enbart bygga två separata sträckor på cykelvägen till Valkom har staden planer nu på att bygga resten – alltså biten mellan de två snuttarna. Det handlar om en sträcka på tre kilometer och en kostnad på ungefär två miljoner euro.

Jan D. Oker-Blom påpekar att det inte är några lösa idéer, utan helt konkreta planer som med största sannolikhet blir verklighet 2019 eller 2020.

– NTM-centralens pengar tog slut, och någon vilja att möta oss halvvägs fanns inte. Staden måste då vara aktiv om man vill få något till stånd.

Jyrki Luttinen hakar på.

– Det säger ju något att tio procent av Lovisaborna bor i Valkom. Det här är något som behövs.

Oker-Blom ser inte heller att planerna på cykel- och gångvägar tar slut där. Man riktar också blicken mot Lappträsk, samtidigt som det finns en hel del att tänka på också i centrum.

– Om man ser på Mannerheimgatan så är den inte särskilt trevlig att promenera vid. Trottoaren är smal. Trottoarer och cykelvägar är något vi ska titta närmare på i centrum.

Firas mellan den 5 och 13 maj.

Innebär riksomfattande och lokala temadagar.

I Lovisa innebär det bland annat Med cykel till jobbet-dagen och Seniorer i sadeln.

Mer läsning