Country, blues och rock 'n roll i Lovisa

ROOTS. Harri Koste arrangerar Roots 'n Boots på Strömfors bruk. Bild: Alexandra Karlsson

På lördag ordnas festivalen Roots 'n Boots på Strömfors bruk.

Det blir allt från blues, bluegrass och country till southern rock, rock'n roll och rockabilly när Roots 'n Boots ordnas för andra gången. Festivalarrangören Harri Koste berättar att han hade haft tankar på en rootsmusikfestival i sex, sju år innan han ordnade den första festivalen i fjol.

– Musikstilen är populär idag och det ordnas många mindre spelningar, säger Koste.

Den första Roots 'n Boots var lyckad, och nu planerar Koste redan nästa sommar.

– I fjol kom tusenfemhundra personer och vi väntar oss minst lika många i år. Vi har gäster från hela Finland och också från Tyskland och Sverige. Det är ingen liten byafest med andra ord, säger Koste som nu hoppas på bra väder för lördagen.

Festivaldagen startar med det nya lovisabandet Honkatonk som släppte två singlar i början av juli och som nu uppträder live för första gången. Eftermiddagen fortsätter med Jari Rättyä & Käärmekeitto som spelar en speciell blandning blues och bluegrass med finsk text. Bulletproof spelar klassisk country från 1940-talet till idag.

Mike Bell & The Belltones, som turnerade i Kalifornien och Las Vegas ifjol, står för lördagens rockabilly, och Hurriganes-stämningar blir det när The Rack Doll uppträder.

– Agents & Vesa Haaja spelar sällan i Östnyland så en del publik kommer säkert också enkom för dem, säger Koste.

Kvällens huvudartist är amerikanska Stacie Collins.

– Jag diggar själv hennes musik, och det är ju lite speciellt med en kvinnlig sångare, det är inte så vanligt i den här genren, säger Koste.

Stacie Collins spelar countryrock kryddad med munspel. Bandet har turnerat en hel del i Europa men kommer nu för första gången till Finland.

När Stallbacken stänger klockan 22 blir det efterfest på restaurang Pajakahvila.

Det ordnas busstransport till festivalen från Fredrikshamn- och Helsingforshållet, reservationer på www.jyrkila.com.

Biljetter säljs på Riverside Records i Borgå och restaurang For You i Kotka för 25 euro, på www.ticketmaster.fi är priset 26,50. Biljetter vid dörren 30 euro, under 12-åringar gratis.

Mera information på www.rootsnboots.fi