Cospace för samman företagen

SÅ KAN DET SE UT. Petter Larsen (t.h.) och Curtis Pollard från Australien, som deltar i utvecklingen av konceptet, visar upp ett av rummen där det finns fyra kontorsplatser. Bild: Kristoffer Åberg

En möjlighet att nätverka och att få kostnadseffektiva kontorsplatser utan onödig byråkrati. Så kan man sammanfatta idén bakom Cospace som vänder sig till mindre tillväxtföretag.

Vi sätter oss i cigarrummet i källarvåningen i det före detta Andelsbankshuset vid Krämaretorget och det visar sig att rummet är värt sitt namn. Vd:n för företaget Cospace Petter Larsen pekar på luftfiltreringsmaskinen vid ena väggen och konstaterar att den fungerar mycket bra. Trots att det röks en hel del i rummet känner man i praktiken ingen tobaksrök i luften.

Men vi är inte här för att beundra luftfiltreringstekniken utan Larsen vill berätta om ett sätt att arbeta som är alldeles nytt i Borgå: co-working.

– Konceptet infördes i USA och Tyskland på 1990-talet. Tanken är att olika företag inom olika branscher arbetar under samma tak vilket ger dem möjlighet till nätverkande och synergi. Dessutom är co-working kostnadseffektivt och konceptet har beskrivits som framtidens sätt att arbeta.

Gott om service

Larsen säger att det i Helsingfors finns ett antal företag som erbjuder liknande tjänster men att Cospace helhetskoncept är unikt.

– De flesta andra företag erbjuder endast en kontorsplats men tjänsterna Cospace kan erbjuda är på en helt annan nivå. Förutom de normala kontorstjänsterna är tanken att här ska finnas bland annat bokförings-, välmående-, marknadsförings-, och IT-tjänster. Dessutom kan konferensrum med tillhörande teknik och bastulokalen hyras till ett förmånligare pris av Cospace' kunder.

Larsen påminner om att tjänsteutbudet kommer att utvecklas enligt kundernas önskemål.

Cospace kör i gång den 15 februari och då är två av de tretton rummen redan bokade (se faktaruta) och ytterligare ett ska tas i bruk före slutet av månaden.

– Vi har 45 kontorsplatser så i princip kan ju 45 olika företag hyra in sig hit. Men i praktiken tror jag det blir någonstans mellan tio och tjugo företag, en del kan behöva fler platser. Vi vill ändå inte hyra ut hela våningen till ett enda företag vilket antagligen skulle vara det enklaste. Vi vill i stället erbjuda flera tillväxtföretag i Borgåregionen goda verksamhetsmöjligheter så de kan växa och ta sig ut i världen.

Företaget Cospace erbjuder tillväxtföretag kontorsplatser, service, möteslokaler och tillställningar i Andelsbankens tidigare byggnad vid Krämaretorget i Borgå.

På andra våningen i byggnaden kan företag eller privatpersoner hyra kontorsplatser för en dag till priset av 25 euro, för en vecka för 119 euro eller på månadsbasis. Då är priset antingen 359 eller 399 beroende på servicenivån.

Sammanlagt finns det 13 rum med 45 kontorsplatser på andra våningen. Networking är nyckelordet och tanken är para ihop personer vars arbete gynnas av nära samarbete med varandra.

Cospace kör officiellt i gång den 15 februari.

Mer information och en enkät till dem som vill hyra arbetsplatser finns på cospace.fi

Mer läsning