Coronatestningen utökas i Borgå

FLERA TEST. Testkapaciteten utökas i Borgå. Bild: Arkiv/Mostphotos

Ett ökat behov har lett till att man kommer att ha längre öppettider och mer personal vid coronatestningen i Borgå.

Möjligheten att bli testad på veckosluten återinförs också. Från och med måndagen den 10 augusti kan tester göras till klockan 18 på vardagar, enligt social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Nya provtagare håller på att rekryteras och staden har slutit ett kontrakt med Mehiläinen så att en del av de som behöver testat kan styras dit. I huvudsak skickas Borgåbor till Näse hälsovårdsstation för coronatest. I Näse testas även barn under 12 år i fortsättningen.

Jeff Westerlund, ansvariga läkaren för smittsamma sjukdomar, understryker vikten av säkerhetsavstånden och handtvätten som blev bekanta på våren.

– Smittsituationen är ändå lugn i Borgå. Människor som har förkylningssymptom har enligt anvisningarna sökt sig till testen. Det hjälper oss att snabbt hitta enskilda smittor. Man kan inte skilja lindriga coronasymptom från sommarförkylning, så testen är den rätta taktiken för att hejda spridningen av corona, säger Westerlund i ett pressmeddelande.

– På många arbetsplatser kan man arbeta på distans. Vi önskar också att möten helst ordnas som distansmöten. Om man samlas ska man hålla avstånd till varandra och använda handsprit, uppmuntrar Silvennoinen.

Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål.

Använd handsprit i butiker och restauranger.

Håll ett säkerhetsavstånd till alla som inte bor i samma hushåll.

Påminn också andra om säkerhetsavstånden.

Använd munskydd enligt eget omdöme när det är omöjligt att beakta säkerhetsavstånden, till exempel i kollektivtrafiken.

Om du har symptom av luftvägsinfektion, såsom snuva, hosta, halsont, muskelvärk eller feber, eller om du har ont i magen eller har diarré ska du stanna hemma och ringa hälsovårdscentralens rådgivningstelefon.