Coronasmitta vid frisbeegolfturnering i Kokon i Borgå – restaurangkunder uppmanas följa med sitt mående

Två smittade personer har exponerat en rad personer i samband med en frisbeegolfturnering under veckoslutet. Bild: Arkiv / Jon Nyqvist

Borgå stad uppger att man noterat coronasmitor i samband emd Kokonniemi Open-frisbeegolfturnering. Alla som besökt restaurang Hölmöpulu ombeds också följa med hur de mår

Två personer som deltog i frisbeegolfturneringen Kokonniemi Open i Borgå lördagen och söndagen (3 och 4 oktober) har konstaterats ha coronavirus. Personerna har isolerats och vårdas hemma.

Borgå stad meddelar om saken i ett pressmeddelande där man också noterar att turneringen ordnades utomhus och att smittorisken därför är liten. Det har ändå kunnat ske exponeringar då de som hade smittan besökte restaurangen Hölmöpulu vid skidbacken i Kokon på söndagen, den 4 oktober, cirka klockan 12. Totalt 3 personer blev exponerade för smittan. Hälsomyndigheten kontaktar dessa personer och de sätts i hemkarantän.

Också övriga personer som var i restaurangen då kan ha exponerats. De ombeds följa med hur de mår och genast ringa till Borgå stads rådgivningsnummer om de inom kommande 1,5 vecka får symtom på luftvägsinfektion – såsom hosta, snuva, feber, ont i halsen, diarré eller illamående. Invånare i andra kommuner ska ta kontakt med den egna kommunens hälsotjänster om de får symtom.

– Det finns inte längre risk för exponering i restaurang Hölmöpulu på grund av denna smitta, konstaterar Jeff Westerlund, ansvarig läkare för smittsamma sjukdomar.

– Det är mycket viktigt att vi kommer ihåg att iaktta god handhygien och hålla säkerhetsavstånd samt att använda munskydd vid evenemang och offentliga tillställningar, i kollektivtrafiken och i offentliga lokaler inomhus, så om i affärer. Du får inte delta i evenemang om du har ens lindriga symtom på luftvägsinfektion, tillägger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Hon uppmanar också alla borgåbor att installera Coronablinkern i sina telefoner.

Här finns mera information

Rådgivningsnummer för personer med coronasymptom och tidsbeställning till coronatestning: www.borga.fi/information-om-coronaviruset-och-bekampning-av-det

Rekommendationer och anvisningar om corona i Borgå: www.borga.fi/anvisningar-och-rekommendationer

Anvisningar om användning av ansiktsskydd: www.borga.fi/anvandning-av-ansiktsskydd

Mer läsning