Coronaläget stoppar inte semestern – i år tänker finländarna semestra i hemlandet

Många finländare är mycket besvikna över inställda utlandsresor och tänker nu i stället semestra hemma eller genom att göra dagsutflykter till närliggande områden. Foto: Mikael Piippo/SPT Bild: Mikael Piippo/SPT

Över 70 procent av finländarna säger att deras konsumtionsmöjligheter inte har försämrats trots coronaläget. I sommar hoppas många finländare få äta på restaurang igen.

Det är få finländare som säger att coronaläget inte har påverkat deras semesterplaner inför sommaren. I Radiomedias färska undersökning uppger 83 procent att deras semesterplaner har ställts om på grund av rådande omständigheter. Majoriteten av de som besvarade undersökningen sade ändå att de tänker semestra i sommar, trots att semestermöjligheterna nu har förändrats.

Den inkommande sommaren är det det egna hemlandet och att färdas med bil som gäller för de flesta som planerar att semestra.

Av de öppna svaren i undersökningen framgår det att många är mycket besvikna över inställda utomlandsresor, inställda evenemang och över att inte kunna besöka äldre släktingar. Populärast bland de nya, ersättande semestersysslorna är nu att semestra hemma eller att åka på en dagsutflykt till ett närliggande område. Närapå 8 av 10 finländare önskar också att de under sommaren ska kunna äta på restaurang.

I undersökningen kartlades även finländarnas medievanor sommartid. 32 procent av dem som deltog i undersökningen sade att deras mediekonsumtion tenderar att öka till sommaren. För 50 procent höll sig konsumtionen lika året om.

Planerar konsumera som normalt

Totalt 71 procent av de 1 000 finländare i åldern 15-69 år som deltog i undersökningen uppgav att deras konsumtionsmöjligheter inte har försämrats på grund av coronaläget. För övriga 29 procent gällde däremot det motsatta, att konsumtionsförmågan försämrats märkbart eller åtminstone en del.

– Baserat på vår undersökning kan man säga att finländarna denna sommar firar sin semester i det egna hemlandet och genom att köpa tjänster och röra sig med bil, säger Radiomedias forsknings- och utvecklingschef Riina Aho i ett pressmeddelande.

Mer läsning