Ett dagisbarn i Horisontti-dagiset i Borgå har corona – 14 personer exponerade

DAGISBARN SMITTAT. Ett barn i Touhula-Horisonttis dagis är coronasmittat och satt i karantän. Staden kontaktade alla exponerade i går, torsdag, och ringer även i dag. Bild: Colourbox

Ett dagisbarn är smittat. Staden kontaktade alla exponerade familjer samt anställda i går och försatte de berörda i karantän. Totalt 14 personer har utsatts, såvitt man känner till hittills.

Ett barn i Touhuladaghemmet Horisontti i Borgå har konstaterats vara smittat med coronaviruset. Daghemmet uppger i ett pressmeddelande på torsdagskvällen att man inte känner till några andra fall för tillfället. Smittspårningen är i gång och hälsomyndigheterna i Borgå kommer i dag, fredag, att vara i kontakt med alla som har exponerats. De har blivit kontaktade redan igår.

I Touhula-Horisontti vårdas 74 barn och dagiset har 12 anställda. De som har exponerats har gjort det den 11 maj eller tidigare. Vid det tillfället var 20 barn i dagvård och personalen fem personer. Såvitt man nu vet är elva barn och tre anställda exponerade för viruset.

– Vi har informerat föräldrarna i dag och uppmanat dem att genast ta kontakt med hälsovården ifall coronaliknande symtom visar sig, säger Touhulas informationsdirektör Ossi Ahto i pressmeddelandet.

Områdesansvariga Pirjo Kosonen på Touhula säger att daghemmens verksamhet omorganiserats efter att regeringen lättat på restriktionerna.

– Grupperna har möjligast lite kontakt sinsemellan och matturerna sker etappvis. Barnen leker mycket utomhus under dagen. Också städningen har intensifierats, säger Kosonen.

Läkare Jeff Westerlund, som ansvarar för smittskyddet i Borgå stad, säger att den smittade och de som exponerats för smittan har försatts i karantän.

– Situationen föranleder ingen större oro och verksamheten på daghemmet kan fortsätta. Om det inte har kommit något samtal torsdagen den 21 maj är ens barn inte utsatt för smitta och kan fortsätta gå i dagiset, säger Westerlund.

Mer läsning