Coronaansvaret delas på flera i Sibbo – en läkare till tar ansvar för infektionsärenden

BEMANNING. Annika Franzén tillträder som andra ansvarig läkare för infektionssjukdomar på vårdcentralen i Sibbo. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Ingen kris – delar på den juridiska ansvarsbördan under virusepidemin.

Sibbo har utnämnt skolningsöverläkare Annika Franzén till andra ansvarig läkare för infektionssjukdomar. Franzén är redan fast anställd i kommunen och uppdraget är inte en separat tjänst. Franzén fortsätter i övrigt med sina ordinarie uppgifter. Enligt chefläkare Anders Mickos har de flesta kommuner i regel bara en läkare med det juridiska ansvar och de befogenheter som lagen ger gällande smittsamma sjukdomar. Det handlar till exempel om beslut att försätta personer i isolering eller karantän.

– Nu i och med coronasituationen har det behövts en hel del karantänsbeslut, samtidigt som vår infektionssjukdomsansvariga läkare, öppna sjukvårdens överläkare Anna Peitola, har haft många andra ärenden att ta ställning till. Därför har vi konstaterat att det finns ett behov av en andra läkare som kan dela det här ansvaret. Jobbet har hittills löpt mycket bra och vi har ingen kris. Det är närmast fråga om att stärka organisationen för eventuella kommande situationer. säger Mickos.

Lösningen ska minska sårbarheten i systemet och säkra att de beslut som krävs kan ges i tid också i en svårare epidemisituation.

Mer läsning