Skottlossningen ägde rum i Ölstens vid midnatt – beskrivs som ett mycket ovanligt fall som riktats direkt mot samhället

PÅDRAG. Två polismän skadades i skottlossning i Ölstens i Borgå natten mellan lördagen och söndagen. Bild: Roni Rekomaa

Två poliser skadades i samband med skottlossning natten mellan lördagen och söndagen. Man letar nu aktivt efter gärningsmännen. Från polisen uppger man att händelsen är en av de grövsta brotten mot samhället på en mycket lång tid.

Kommissarie Olavi Merihaara är fåordig om händelserna i Borgå natten till söndagen. Han påpekar ändå att det handlar om ett mycket allvarligt fall som kan ha allvarliga konsekvenser.

– Det här fallet ska ni följa med. I nuläget kan vi inte avslöja några detaljer av utredningstekniska skäl. Men det handlar om ett av grövsta brotten mot det finska samhället. Min kurskamrat dog i händelserna vid femkanten på 1990-talet, och det här fallet är... ja. Det lönar sig att se vad som händer, och när det börjar klarna så avslöjar det en del om hur betydelsefullt fall det är. Frågan är om det kommer att påverka samhället i framtiden, säger Merihaara.

Allvaret återspeglas inte på händelseplatsen i Ölstens i Borgå på söndagsförmiddagen. Det är tyst och lugnt när ett halvdussin polismän går omkring vid Verkstadsmekanikersvägen 1 och gör teknisk utredning. Ingen av dem vill kommentera något, förutom att skottlossningen ska ha ägt rum vid den adressen. De rör sig metodiskt neråt längs gatan, för att granska de andra fastigheterna. Journalister från bland annat Yle och MTV betraktar polismännens arbete.

Centralkriminalpolisen, som tagit över fallet, uppger att nattens skottlossning betraktas som två mordförsök och att polismännen sköts i samband med en utryckning på Verkstadsmekanikersvägen i Ölstens lite efter midnatt. De uppger vidare att bägge polismän vårdas på sjukhus. Gärningsmännen är ännu på fri fot, och CKP uppger att man fortsätter med de aktiva efterspaningarna.

Kriminalkommissarie Mikko Salminen säger till Östnyland att de två polismännen är erfarna poliser. Han vill inte kommentera varför de ursprungligen tog sig till platsen, annat än att det handlade om ett uppdrag eller en utryckning. Han vill inte heller säga hur allvarligt skadade de är.

– De lever. Mer än det kan jag inte säga i det här skedet. Centralkriminalpolisen berättar mera senare.

PRESS. En del journalister följde med polisens arbete på söndagen. Bild: Max Nyberg

Väldigt få civila rör sig på området så här en söndag. En ung kvinna som är ute med sina hundar ett par kilometer ifrån händelseplatsen säger att hon sov över hos föräldrarna i närheten, och att de inte märkte annat än att någon helikopter cirkulerade i trakten. Vid ett grannföretag på Verkstadsmekanikersvägen tvättar en man en bil. Inte heller han har märkt något annat än just helikopterljud.

– Jag sover ju inte här, bara jobbar. Men helikoptern hördes nog hemma.

Längst ner på gatan finns Forenoms modulby, alltså ett område ett par hundra meter från den utpekade händelseplatsen, där Sköldviks gästarbetare kan övernatta. Också där är det tyst, och en ensam man sitter ute och njuter av solskenet.

– Tydligen hände det något i natt, ja. Men själv sov jag hela natten igenom och märkte ingenting, säger mannen och rycker på axlarna.

UTEDNING. Polisen utförde tekniska utredningar i området kring händelseplatsen. Bild: Max Nyberg

Enligt Yle var det många civila polisbilar och bepansrade fordon på plats under natten, och poliser rörde sig runtom i Borgå. Vittnen talar också om att vägarna ut från Borgå stängdes av, där polisen granskade fordon. Bland annat tittade de in i bilar med ficklampor. Ännu vid sextiden på söndag morgon har en stor mängd poliser och polisfordon setts kring Estbacka daghem, skriver Yle.

Inrikesminister Maria Ohisalo har också fördömt attacken mot poliserna. På Twitter skriver hon att våld mot polisen är detsamma som våld mot samhället.

CKP informerar om nattens händelser i samband med ett presstillfälle senare på söndag.

Mer läsning