CISV-läger förmedlar diversitet genom mat

DELIKATESS FRÅN LUXEMBURG. Delegationen från Luxemburg som består av Nicolas Terrens, Léonard Graas, Ben Weber, Claire Wurth, Maya Schmid och Del Dechavannes serverar trädkaka vid sitt bord. Bild: Victoria Riikonen

Läger hör sommaren till och under söndagen kunde man bekanta sig med CISV-lägret i Sannäs och deras verksamhet i Runebergsparken. Där ordnades öppet hus med popup-kafé.

CISV Helsingfors och CISV Borgå ordnar i år tillsammans ett barn- och ungdomsläger för 12–13-åringar i Sannäs. Årets tema är diversitet.

– Vi valde att visa diversitet genom maten. Deltagarna har fått diskutera olika sorters mat och matvanor som man har i olika länder, säger Wilhelmina Nymark som är ledare för CISV-lägret i Borgå.

Hållbar utveckling är också ett tema som är på tapeten. Under lägret är alla deltagare noga med att sortera avfallet.

– Det är mycket viktigt att visa upp hur viktigt det är med sopsortering i Finland, säger Wilhelmina Nymark.

CISV grundades år 1951 och Finland har varit med sedan 1953.

Delegationer från fem länder deltar i lägret i Sannäs; Luxemburg, Färöarna, Indonesien, Italien och Finland. Varje delegation har sex deltagare och en ledare.

Barn- och ungdomslägret är ett samarbete mellan CISV Helsingfors och CISV Borgå och riktar sig till 12–13-åringar.

Till varje CISV-läger hör en dag med öppet hus då allmänheten får bekanta sig med CISV:s verksamhet. I år valde man att ha ett popup-kafé i Runebergsparken i stället för att bjuda in folk till lägret.

– Det var verkligen lyckat, här är ungefär hundra procent fler människor än vad vi hade förväntat oss, säger Wilhelmina Nymark.

Mat från olika länder

I lägret deltar fem delegationer, en från Indonesien, Färöarna, Italien, Luxemburg och Finland. Varje delegation består av sju personer. De har alla valt ut något att bjuda på som är speciellt för deras land och kultur.

Delegationen från Färöarna bjuder på en bricka med bland annat torkad fisk, godis gjort på kandisocker och torkat lammkött på en bit bröd.

– Det är min farfar som har fiskat fisken, säger Katrin Marnersdóttir.

FÄRÖARNA PÅ ETT FAT. Delegationen från Färöarna serverade en bricka med bland annat torkad fisk som man äter med kall potatis med smör. Bild: Victoria Riikonen

På bordet har de också en modell som visar hur fisktorkningen går till.

Deltagarna från Luxemburg bjuder kafébesökarna på en Bamkuch-kaka som brukar serveras på bröllop och födelsedagar.

– Den är väldigt tunn för den är väldigt mäktig, säger Léonard Graas.

– Om man översätter namnet direkt betyder det "trädkaka", och den har fått sitt namn för att den ser ut som ett träd, säger Maya Schmid.

Finland intresserar

Deltagarna i båda delegationerna är mycket intresserade av Finland och naturen här.

– Jag ville komma hit för att Finland är så vackert, jag har sett bilder härifrån, säger Katrin Marnersdóttir.

– Om jag fick chansen så tror jag att jag skulle komma tillbaka till Finland någon gång i framtiden, det skulle vara trevligt, säger Nicolas Terrens.

Hettan under de senaste dagarna har överraskat dem alla, ingen var riktigt förberedd på att det kunde vara så varmt i Finland.

– Jag hade packat ner vindjacka och långa byxor, men det blev ju för varmt, skrattar Del Dechavannes.