Cirkeln slöts i Borgå

TACK. Conny Karlsson, 41, tackade för sig i Borgå. Bild: Tommi Willberg

En mäktig SFI-karriär avslutades då Conny Karlsson gjorde sitt sista uppträdande i mästerskapen. Lämpligt nog fick kulstötningsikonen sätta punkt på samma arena där han för 24 år sedan gjorde sin SFIM-debut på seniornivå.

För 24 år sedan var det en viss Conny Karlsson som gjorde en segerrik SFI-debut i kulstötning i seniorklassen på Centralidrottsplan i Borgå. I lördags slöts cirkeln då Karlsson, 41 år ung, gjorde sina sista stötar i kulringen. 1993 tog han guld på 15,62 – nästan ett kvartssekel senare blev det silver med en stöt 98 centimeter längre än guldstöten för 24 år sedan.

– Det var mera känslofyllt i dag än vad jag väntat mig. Jag har fått hålla tillbaka så att jag inte står här och stortjuter. Man märkte före tävlingen att det inte var en helt vanlig tävling, säger Karlsson.

Karlssons facit i SFI-mästerskapen är imponerande. I kulstötning har det blivit 16 segrar, sex silver och ett brons. Aldrig har han lämnat mästerskapen utan medalj. Vackert så, för nu är det dags att se till att nya generationer av kulstötare stiger fram. Karlsson, VM-sjua 2001 och U23-Europamästare 1997, är SFI:s grentränare i kulstötning samt styrelsemedlem och tränare i IF Raseborg.

– Jag ställer mig nu slutgiltigt på andra sidan staketet. Nu är det på mitt ansvar att få de andra att bli bättre. Jag försvinner inte från friidrotten, säger Karlsson som i Borgå fick se sin adept Tomas Söderlund ta hand om SFI-guldet.

Om man ska vara riktigt noggrann så lämnar Karlsson dörren på glänt för comeback. Men det sker först i veteranklassen H50.

– Kanske jag gör comeback när man får en lättare kula i veteranklassen, men då är man redan 50 år så kulan känns nog tung då också, säger Karlsson, färsk EM-guldmedaljör i 40-årsklassen.

Vid sidan om sin aktiva roll i SFI-friidrotten som tränare tar legendaren sikte på ett par nya utmaningar.

– Nästa sommar tänkte jag cykla Vätternrundan och skida Vasaloppet, berättar Karlsson.

Karlsson avslutade SFI-mästerskapen med att vinna herrarnas diskustävling.