Chita Wahlroos åter på pallen i seglings-FM

FM-SILVER. Skepparen Chita Wahlroos tog med Riku Vääriskoski som gast silver i årets FM-tävlingar för snipebåtar. Bild: Anu Streng

– Att segla är lite som att åka cykel. Då man en gång lärt sig kan man det livet ut.

Seglaren Chita Wahlroos (född Smedberg) lade en ny medalj till sin samling genom att tillsammans med Riku Vääriskoski ta silver i årets FM-tävlingar för Snipebåtar.

– Det var faktiskt första gången vi seglade tillsammans så mot den bakgrunden gick det till och med bättra än förväntat. Vääriskoski är en rutinerad seglare som seglat i klassen i många år både i egenskap av skeppare och som gast.

Fakta

Snipe

Snipe är en tvåmansjolle, ritad 1931 av William F Crosby.

Totallängd: 4,65 m.

Vattenlinjeslängd: 4,25 m.

Bredd: 1,53 m.

Djupgående: ca 1,00 m.

Segelyta: 10,8 m².

Deplacement: 193 kg.

Antal byggda båtar: cirka 30 000.

LYS-siffra: 1,18.

Klassmärket är silhuetten av en beckasin (fågel), vilket båten även fått sitt namn av då snipe är engelskans ord för beckasin.

Snipklassens klassförbund heter SCIRA som är en förkortning för the Snipe Class International Racing Association.

I tävlingen, som avgjordes i samband med den internationella Helsingforsregattan senaste veckoslut, noterades Wahlroos och Vääriskoski för sammanlagt 24 placeringspoäng. Guldet gick till Ville och Eveliina/Emil Aalto-Setälä med sammanlagt 14 poäng.

– Vi lyckades faktiskt säkra FM-silvret först i den sista starten. Med seger i den starten lämnade vi bronsmedaljörerna (Kai Saarhelo och Jaakko Mikkonen) på en poäng avstånd, berättar Wahlroos.

Borgå Segelsällskaps båtlag noterades för en jämn serie i tävlingarna, eller vad sägs om placeringarna 4, 5, 3, 5, 6, 8 och 1.

– Vår målsättning inför tävlingen att ta en plats bland de fem bästa i samliga starter – det brukar ofta hinna till för en medalj. Med undantag av två starter lyckades vi nå vårt mål.

– Inför den sista starten visste vi att vi har en medalj på gaffeln och tog lite risker för att ta hem segern. Det var en skojig känsla då allt lyckades just då det gällde som mest, berättar Wahlroos.

Ingen novis precis

Chita Wahlroos (född Smedberg) deltog i olympiska spelen i Barcelona år 1992 och i Sydney år 1996 med en tionde och nittonde placering som facit i E-jolle. Efter en paus på drygt tio år gjorde hon come back med målsättning att kvala in till OS i London 2012 i match race.

– Med facit i hand så var det en lite för stor utmaning. För att klara sig i match race behöver man en bra besättning och dessutom ha tid att träna. Man måste mer eller mindre satsa allt och jag var slutligen varken beredd att lämna mitt jobb som veterinär eller låta familjen bli lidande av min satsning, förklarar Wahlroos.

I augusti åker vi till Italien för att delta i damernas världsmästerskap i snipeklassen.

Nu för tiden tar hon inte seglingen så på allvar.

– Jag tävlar mera sporadiskt eller när jag känner för det.

PROFIL

Chita Wahlroos

Namn: Chita Charlotta Maria Wahlroos (född Smedberg).

Född: 2.12.1971.

Meriter: Tia i E-jolle i OS i Barcelona 1992 och 19:e i OS i Atlanta 1996, åtta i VM år 1993, femma i EM år 1995 och 17:e i EM år 1991. Nordisk mästare år 1994 och NM-trea år 1993, finsk mästare 1993.

Klubbar: Borgå Segelsällskap, Helsingfors Segelklubb.

Segling är en grej för hela familjen. Dottern Tii Wahlroos har den här säsongen börjat segla 29er, lillesyster till OS-klassen 49er, medan sonen Valter Wahlroos hör till den absoluta landstoppen i optimistjolle.

– Tii har precis återvänt från Europamästerskapen i 29er där hon blad närmare 300 deltagare placerade sig ungefär halvvägs i silverfleeten. Valter åker i sin tur om två veckor till Nordiska mästerskapen i Danmark, berättar en stolt mamma.

Vad framtiden beträffar så har Chita Wahlroos inga specifika planer. I höst kommer hon i alla fall att göra ett intressant experiment tillsammans med dottern Tii.

– I augusti åker vi till Italien för att delta i damernas världsmästerskap i snipeklassen. Det blir säkert både intressant och skojigt, säger Wahlroos.