Chess får premiär på Svenska Teatern

TILLBAKA. Skådespelaren Maria Ylipää återvänder till Svenska Teaterns stora scen, den här gången i rollen som Florence i musikalen Chess. Också nu sjunger hon låtar skrivna av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Bild: Cata Portin

Svenska Teaterns uppsättning av musikalen Chess har premiär på lördag. Publiken bjuds på dramatik, kärlek och farligt spel i Maria Sids regi.

I mitt hjärtas land (Anthem), Jag vet vad han vill (I Know Him So Well), Inte jag (Someone Else's Story) och Drömmar av glas (You and I). Musiken är i världsklass och örhängena välbekanta i musikalen Chess är många, och nu får också den finländska publiken njuta av pjäsen på hemmaplan på Svenska Teatern.

Musiken är skriven av ABBA-bekantingarna Benny Andersson och Björn Ulvaeus och sångtexterna i originaluppsättningen av Tim Rice. Sedan premiären av Chess på svenska i Stockholm 2012 har Anders Eljas (bekant för Helsingforspubliken som musikalisk ledare för Kristina från Duvemåla) gjort en ny orkestrering, som Svenska Teatern är den första professionella teatern i världen att uppföra.

Rollen som Florence axlas av skådespelerskan och sångerskan Maria Ylipää (musikalbekant bland annat från Kristina från Duvemåla och Evita). Rollen som Anatolij axlas av superbegåvningen Alexander Lycke från Sverige medan Glenn Edell tolkar Freddie och det nya stjärnskottet Johanna Ström spelar Svetlana.

Kostymerna skapas av Teemu Muurimäki, en av Finlands främsta designer.

Chess har premiär på Svenska Teaterns stora scen lördagen den 8 september.

Mer läsning