Landsvägarna kallar de äldre

Hemvårdens klienter i Borgå har igen en chans att delta i bussturer runtom i bygden. Åkturerna inleds onsdagen den 30 augusti och ordnas varje onsdag fram till december.

BORGÅ I BUSS. Hemvårdens klienter har nu en möjlighet att se sin hemstad från bussfönstret.
Tora Mattheiszen
22.08.2017 11:20 UPPDATERAD 22.08.2017 11:26
Det är fråga om ett samarbete mellan stadens olika sektorer, med finns en trafikidkare, områdets skolor och föreningar samt evangeliskt lutherska församlingen. Tour de Porvoo – Borgå är en del av programmet för jubileumsåret Finland 100. Verksamheten koordineras av stadens äldreomsorg.
I våras fick hemvårdsklienter från Hindhår och Kullo delta i åkturerna. Nu är det dags för övriga byar. Rutten i Emsalö och Tolkis är redan fullbokad, men det finns ännu lediga platser på rutterna i östra och södra Borgå.
– De äldre som är intresserade av åkturerna och som bor i närheten av exempelvis Illby, Sannäs, Ebbo, Vessö eller Kerko kan ta kontakt med mig. Det lönar sig att komma med, säger Petra Bärlund-Hämäläinen, som koordinerar frivilligarbetet.
Hon förklarar att försöket i våras visade att det lönar sig att fortsätta med verksamheten och utveckla den.
–Vårens grupp ansåg att besöket på Domargårds avfallsstation var den absolut bästa programpunkten och den intressantaste resan, skrattar Bärlund-Hämäläinen.
Servicelinjen Passeli avhämtar klienten hemifrån och kör tillbaka hem efter resan. Det ordnas fyra åkturer på varje rutt under hösten. Resan tar 1,5–2 timmar i anspråk och är avgiftsfri för passagerarna. Under resan ordnas varierande program, och stadens representant följer med som reseledare. Resmål har planerats på förhand, men målet är också att uppfylla passagerarnas önskemål.

ANDRA LÄSER