Många kvinnor vill göra lumpen – 25 år sedan de första kvinnorna ryckte in

Över tusen kvinnor har ansökt om att få göra frivillig militärtjänst i år.

MILSTOLPE. Det har gått 25 år sedan kvinnor fick rycka in i militären.
I år är det 25 år sedan de första kvinnorna fick möjlighet att rycka in i militären. De inledde sin tjänstgöring den 16 oktober 1995.
I år ansökte 1 428 kvinnor om att få göra frivillig militärtjänst. Antalet kvinnliga sökande har hållit samma nivå i flera år. Rekordåret var 2018 när Försvarsmakten fick in 1 516 ansökningar.
Flest kvinnliga intressenter fanns i år i Nyland, där regionalbyrån fick in 363 ansökningar. Näst mest ansökningar kom till Sydvästra Finlands regionalbyrå där 196 kvinnor vill göra lumpen.
– Vi är mycket nöjda med det stora antalet sökande, säger Arméns stabschef, generalmajor Markku Myllykangas i ett pressmeddelande
Under årens lopp har Försvarsmakten utbildat cirka 9 500 kvinnor för reserven. För tillfället fullgör knappt tusen kvinnor per år militärtjänsten.
Myllykangas säger i pressmeddelandet att Försvarsmakten har som uttalad målsättning att öka antalet kvinnor som gör militärtjänstgöringen. En stor del av de kvinnor som fullgör sin tjänstgöring får en ledarskapsutbildning och enligt Myllykangas är deras tjänstgöringsmotivation hög.

ANDRA LÄSER