Henriksson röt till och det hade effekt – regeringen ska diskutera tågbanans dragning

Förra veckans chockbesked att Kommunikationsministeriet går in för Östbanan, det vill säga dragningen via Borgå och Kouvola, överraskade SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Anna-Maja Henriksson röt till förra veckan, och det gav resultat. Nu blir det en diskussion inom regeringen om tågbanans dragning.
07.10.2020 17:30 UPPDATERAD 07.10.2020 17:37
Svenska folkpartiet vill att den nya tågförbindelsen från Helsingfors österut går längs kusten via Borgå-Lovisa-Kotka österut. Kommunikationsministeriets beslut att man går inför den alternativa dragningen fick Anna-Maja Henriksson att ryta till.
"Frågan om tågbanans dragning österut måste diskuteras internt inom regeringen först innan ett beslut fattas", kommenterade Henriksson omgående.
Nu har regeringskollegerna kommit med besked.
– Slutresultatet är nu att saken kommer att diskuteras och gås igenom i regeringen. Med andra ord är inte saken slutbehandlad, säger Anna-Maja Henriksson till ÖN.

Kotka stadsfullmäktige behandlar på onsdagskvällen ett förslag att staden skjuter till de 16 miljoner som saknas i projektbolagets finansiering. Vad betyder det här för Kustbanans möjligheter att förverkligas?

– Det är fullständigt klart att all fakta som berör ärendet bör gås igenom grundligt och tas i beaktande innan det slutliga beslutet fattas. Vi kommer att diskutera saken inom regeringen och SFP fortsätter i regeringen att jobba för den östra Kustbanan.

ANDRA LÄSER