Att följa sina drömmar

Att åka på utbyte är en stor dröm för många, och jag har haft turen att få uppfylla den drömmen. Jag har sedan länge vetat att jag behöver och vill se något annat än det som jag är van vid. Samtidigt ville jag prova mina egna vingar, lära känna en ny kultur och nya människor – något som jag alltid varit intresserad av. Det sägs ju att resor är det enda man lägger pengar på och blir rikare av, men ett utbytesår går nog att beskriva på samma vis.

Jag har hört en del blandade åsikter om att åka på utbyte, dock mest uppmuntrande sådana, från både vänner och familj. Något av det viktigaste jag har lärt mig av dem är att alltid göra det jag själv vill.

Man kan inte uppfylla alla andras önskningar, så varför låta någons åsikter hindra en från att uppleva det som kan bli det bästa året i ens liv? Och det är faktiskt sant, året som utbyteselev var det hittills bästa i mitt liv.

Att få tillbringa ett år utomlands gav mig mycket mer än vad ett år i min hemstad skulle ge mig. Det är svårt att beskriva hur – man måste uppleva det själv. Jag har lärt mig så mycket om mig själv, om andra och om att se saker ur ett bredare perspektiv samtidigt som jag fått ett andra hem och till familj. Det går inte heller att jämföra en vanlig semesterresa med ett utbytesår. Då man bor i ett annat land för en så lång tid lär man sig verkligen leva i en annan kultur.

Något som jag också blivit mer tacksam över under mitt utbytesår är Finland. Jag har ju nog alltid vetat att Finland är ett bra land att leva i. Men jag trodde aldrig att skillnaderna skulle märkas så tydligt. Inte heller trodde jag att jag skulle säga att jag har lust att gå i finsk skola, gå till finsk läkare eller köpa finsk mat. Det är nästan så att vi tar det för givet hur bra allt fungerar här, men alla dessa bra saker är inte en självklarhet.

Personligen tycker jag att det är ganska fint att kunna säga att jag känner mig hemma i flera kulturer. Jag har upplevt mycket som jag kommer att ha nytta av hela livet. Mitt utbytesår är en av de sakerna jag kommer att kunna se tillbaka på som gammal, och vara både stolt över mig själv och glad över allt jag fick vara med om under året.

Jag rekommenderar verkligen alla att åka i väg på utbyte. Det är inte svårt att anpassa sig till allt nytt så länge man har en positiv inställning. Det är nog ingen som har haft ett så perfekt år att allt man upplevde var positivt. Samma sak är det här hemma – det går inte att leva ett liv där varje dag är fylld med enbart positiva händelser. Såklart kommer man möta motgångar även utomlands, men det är av dem man lär sig mest.

Och det viktigaste, ens hemstad, familj och äkta vänner finns alltid kvar.