Som en boll kommer jag tillbaks till dig

I installationen Spelet som heter boll utforskar Pavel Ekrias den rörelseenergi som får den studsande bollen att röra sig för att till sist stanna helt och hållet. Idén i sig är enkel, men vad händer om man sätter naturlagarna ur spel?

BOLLKRAFT. I installationen Spelet som heter boll manipulerar Pavel Ekrias den rörelseenergi som får den studsande bollen att röra sig mot naturlagarna.

Tanke på en studsande boll är rätt simpel. Från det att man släpper greppet bollen är den på grund av jordens dragningskraft dömd att stanna – så att säga förlora matchen – förutsatt att man inte som konstnären Pavel Ekrias (f 1987) går in för att manipulera bollens energi.

I Galleri Fickan visas installationen Spelet som heter boll där konstnären leker med tanken om hur det skulle vara ifall bollen behöll energin som utlöses vid en stöt i stället för att mista den.

Ekrias har konstruerat en rektangulär spelplan som omgärdas av något som påminner om lyktstolpar på ett stadion. I centrum för experimentet finns en basketboll som får tilläggsenergi av underlaget, den studsar och forstätter sin jämna, upprepande rörelse upp och ner.

Riktigt så enkelt är det inte och Pavel Ekrias fascineras av hur omständigheterna hela tiden förändras och påverkar bollens energiska studsande. Bollen är inte perfekt rundad, lufttrycket varierar, underlaget kan påverka stöten och mekaniken som återbördar rörelsen påverkar rörelseenergin.

Plötsligt finns det många variabler att väga in i ekvationen och slutresultatet är givet: bollen tappar bort sig ur den konstruerade miljön som på skenbart, på mekanisk väg upprätthåller rörelsen. För Pavel Ekrias innebär det här ytterligare planering med fokus på att lösa problemen.

– För mig är det lika intressant om experimentet lyckas eller inte, båda alternativen är fascinerande, säger han i ett pressmeddelande.

Som en pendang till den studsande installationen i Galleri Fickan snurrar en video i galleriet där man kan se tidigare versioner av där han manipulerar bollens rörelseenergi.

Pavel Ekrias utställning Spelet som heter boll visas i Galleri Fickan till och med den 5 januari.

ANDRA LÄSER