Kultur eller shopping – eller både och?

Är det ett museum eller en Citymarket med hotell som ger västra åstranden det lyft och den profil som området behöver?

Helén Kurri
27.03.2018 06:33
Nytt konst- och naturmuseum på västra åstranden 2025? Borgå som Europas kulturstad 2030? Frågor som kanske är alltför högtflygande och orealistiska för att kunna besvaras. Men å andra sidan – medge att bilden som man gärna målar upp framför sig, med ett västra åstranden som domineras av Konstfabriken, ett modernt och innovativt museum, båtvarvet kanske och slalombacken, den känns på något sätt så fräsch och lockande. Området skulle på riktigt kunna bli det där kulturella vardagsrummet, som var tanken med Konstfabriken.
Men vänta nu – på västra åstranden planeras ju också en Citymarket och hotell. Jovisst, många ser fram emot att Konstfabrikenområdets status som kommersiellt område stärks med ett varuhus som säljer mjölk, bröd, kastruller och kalsonger. Hotellkonceptet är öppet ännu. Tidigare signaler om ett lågbudgethotell utan personal och frukostservering har kritiserats, men än så länge vet vi inte vad som egentligen planeras.
Borgå stadsfullmäktiges beslut för ett drygt år sedan, som gav grönt ljus för Citymarket, hotell och bostäder på västra åstranden fick många att hurra, men många var också väldigt besvikna. Flera besvär lämnades in till Helsingfors förvaltningsdomstol, och vilken dag som helst borde vi få veta om förvaltningsdomstolen förkastar besvärsskrifterna eller inte.
Snart får vi kanske också veta hur byggföretaget Hartela tänker i dag om kombon Citymarket och hotell på västra åstranden, och vilken hotelloperatör man förhandlar med.
Står det och väger mellan ett fint museum eller ett varuhus? Inte nödvändigtvis. Museet kan ju placeras närmare ån med Wilenius varv som en viktig beståndsdel. Eller så kommer man fram till att det inte är ett varuhus som behövs, utan en mindre men välutrustad livsmedelsbutik som servar invånarna i de nya bostadsområdena.
Just nu görs Borgå stads strategi upp med siktet ställt på 2030. När Borgå stad, tidningen Östnyland och Borgå folkakademi nyligen arrangerade tre medborgartillfällen kring Borgå stads strategi, lyftes stadens fina kulturarv fram. Men det handlar inte om att man vill bevara och konservera, utan att skapa nytt som kompletterar det värdefulla som vi har i dag. Under strategikvällarna kom förslaget om att Borgå kan sträva efter statusen som Europas kulturstad 2030.
Så förslaget på ett nytt konst- och naturmuseum som presenterades förra veckan var en riktig glädjenyhet (ÖN 23.3.18), som är i linje med det som många vill se i Borgå. Konstmuseiprojektet startade redan 2014 i form av ett medborgarinitiativ som samlade 1 600 namnteckningar.
Museet med arbetsnamnet The Arts & River Center ska bli Borgås nya landmärke på paradplats. Kulturhistoriska Gamla stan förenas av Borgå å med ett museum fyllt av konst, kultur och upplevelser på västra åstranden.
Gamla stan, Borgås unika ålandskap, nationalstadsparken är trumfkort som inte ska slarvas bort.
Borgå stad har många och stora investeringar på gång. Ett konstmuseum blir antagligen föremål för en hård dragkamp, som Konstfabriken blev en gång. Men vem skulle vilja vara utan Konstfabriken nu?
Nu ska konstmuseets ekonomiska och affärsmässiga förutsättningar utredas. Enbart med offentliga medel kan inte en sådan här storsatsning genomföras.
Det här projektet, om något, borde inkludera privata finansiärer. Till exempel skulle energiklustret i Sköldvik, norra Europas största industriområde och en av Borgås största arbetsgivare, kunna komma med i projektet. Ett samarbete där även privata finansiärer deltar för att skapa nya kulturella rum gynnar alla parter.

ANDRA LÄSER