Vattenläckaget i Tolkis är nu lokaliserat, menar Borgå vatten

Det område i Tolkis där vattnet kan komma att stängas av på grund av rörreparation växer. Borgå stad har placerat ut ersättande vattenkärror på tre ställen.

LÄCKAGE. Här är området i Tolkis där vattentillförseln kan komma att stängas av ännu under fredagen.
27.06.2019 07:09 UPPDATERAD 27.06.2019 10:49
I tisdags gick Borgå stad ut med att avbrott i vattentillförseln kunde förekomma i ett bostadsområde i Tolkis. På torsdagen var man fortfarande inte klar med reparationen av läckaget. Vattenkärror har förts till Kurrevägen, Petisvägen och Fredsbovägen. Dem kan boende utnyttja i fall vattnet stängs av. Dessutom uppmanas boende att låta vattnet rinna ett tag tills det är klart, eftersom reparationen kan medföra att vattnet blir grumligt, rostigt eller fyllt av luftbubblor.
På grund av reparationsarbetet stängs Petisvägen av mellan Sågstigen och Vallgränden. De som behöver ta sig igenom hänvisas via Petisstigen.
– Vi har nu hittat stället. Det var komplicerat eftersom vi var tvungna att gräva upp 75 till 80 meter asfalt. Vi började lägst ner och lyssnade efter i brunnarna för att lokalisera läckaget, säger Tom Lindfors på Borgå vatten.
Det uppgrävda vägavsnittet är på Petisvägen in mot Kurrevägen.
– I dag lappar vi läckan och i morgon fredag öppnar vi vägen igen. Ny asfalt läggs först senare, säger Lindfors.
Läckaget berodde på att en vass sprängsten spräckt rörets yta, troligtvis under vintern när kälen trängde flera meter djupt i jorden.
– I övrigt är rören i gott skick. De är från 80-talet, så det var nog bara otur att det här hände, säger Lindfors.

ANDRA LÄSER