Om man vill kan man vara ekologisk

Vad tänker du på när du hör ordet ekologisk? Begreppet ekologisk är omfattande, men dessutom allt viktigare i dagens värld. Två gymnasiestuderande fick ta sig an frågan och tänka på ämnet och eventuella konsekvenser av icke-hållbara levnadssätt.

EKOLOGISKA. Karla Still, 17 år, och Rebecka Johansson, 16 år, som båda går i Borgå gymnasium försöker leva så miljövänligt de kan.
På gården ligger ett hopskrynklat godispapper som blivit alldeles blött av regnet som pågått i dagar. Personer går förbi sneglandes på skräpet, men alla låter bli att plocka upp det. Kan man ändå påstå sig leva ekologiskt?
– För mig betyder ekologiskt tänkande att man gör val till förmån av miljön, säger Karla Still, andra årets studerande vid Borgå Gymnasium. Det kan vara frågan om helt vardagliga saker, huruvida man släcker lamporna efter sig och vad man väljer att köpa i affären, fortsätter hon.
Rebecka Johansson, också hon andra årets studerande vid samma gymnasium, tänker i samma banor som Still.
– Att tänka ekologiskt är att tänka på naturen och till exempel se över vad man äter. Många gånger är det dessutom en viss kvalitetsskillnad mellan ekologisk och icke-ekologisk mat gällande smaken, och själv föredrar jag därför ekologiskt producerade råvaror.
Det som ändå kan sätta käppar i hjulet för ekologiskt handlande är enligt Rebecka Johansson ekonomin.
– Att någonting är ekologiskt tillverkat innebär oftast också ett lite högre pris. Som minderårig så har jag ju en väldigt liten makt över ekonomin, men jag gör det jag kan med de här förutsättningarna.

Köp begagnat

Ett sätt att vara ekologisk så att också plånboken hålls nöjd är att köpa begagnat. Flickorna berättar att man på loppmarknader kan hitta förvånansvärt fina kläder. Trots att de ibland tar sig en sväng förbi någon loppmarknad upplever de båda att de skulle vilja bli ännu mer ekologiska. Men som Still konstaterar så är de flesta människorna i dag alldeles för bortskämda för att på riktigt börja leva mer ekologiskt.
– Man kan nästan säga att bekvämligheter hindrar oss från att vara ekologiska, man helt enkelt orkar inte och har inte vanan att vara ekologisk.
Still tror ändå att ifall man skulle få mer information så skulle man kanske få upp ögonen för konsekvenserna av de icke-hållbara levnadssätten människorna har i dag. Men vilka skulle de här följderna vara?
– Allt skulle helt enkelt gå åt skogen, och inte på ett positivt sätt! säger Still och syftar på miljökatastrofer och andra liknande fenomen.
Om vi tvärtom skulle bli mer ekologiska skulle det inte gå lika illa, tror flickorna. Enligt dem skulle inte bara miljön må bättre, utan också människorna.
– Man skulle leva hälsosammare och på det viset också må bättre, anser Johansson. Om jag gör något ekologiskt kan det dessutom inspirera andra till ett mer ekologiskt liv. På så sätt kan jag dra mitt strå till stacken, fortsätter hon.
Att dra sitt strå till stacken är något som alla borde göra. Det kan ändå vara svårt att börja, men enligt Still finns det gott om tips om hur man kan leva mer ekologiskt.
– På nätet finns många goda råd, men man får inte heller glömma bondförnuftet. Att släcka lamporna efter sig är redan en god början. Det är ju trots allt så att om man riktigt vill så kan man.

ANDRA LÄSER