Under nyårets fyrverkeri är grytorna kung

Tiderna då nyårsfyrverkeri i praktiken handlade om raketer är sedan länge förbi. Utbudet av raketer minskar medan grytor av olika slag blir alltmer populära: deras styrka är att man i bästa fall kan få en hel fyrkerkerishow i ett enda paket – som visserligen kan kosta nästan 250 euro.

Mathias Törnqvist på Mikrokulma har sålt fyrverkerier i ungefär tio år. Under den tiden har grytorna blivit populärare och de har också vuxit i storlek.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
30.12.2022 06:44
Försäljningen av nyårsfyrverkerier började på tisdagen och enligt Mathias Törnqvist som står bakom disken i Mikrokulma i Borgå har starten varit lugn. Det är ändå för tidigt att säga om de sämre ekonomiska tiderna får folk att minska på sina fyrverkeriuppköp.
– De första dagarna brukar alltid vara lugna och försäljningen tar fart då nyårsafton närmar sig. När vi stänger på lördagen skulle jag tro att fyrverkeriskåpen börjar vara tomma.
Men ännu finns det gott om produkter i de stora skåpen. Här finns samlingsförpackningar med små smällande, snurrande och sprakande pjäser, ett stort utbud av fontäner och grytor samt traditionella raketer som säljs både i förpackningar och enskilt.

ANDRA LÄSER