Annikas favoritord på dialekt är strokabisi

Annika Wickström är en av de läsare som vann en dialektordsprodukt i vår utlottning. För Annika är dialekt en naturlig del av vardagen – och en sak som man bör bemöda sig om att bevara.

Annika Wickström vann en affisch med dialektord. Den ska hon hänga upp i sitt hem.
– De är nog alla så prima, säger Annika Wickström när hon går igenom orden på Östnylands affisch med läsarnas favoriter bland dialektord i östra Nyland.
Hon har funderat på vilket ord som skulle kunna vara hennes eget favoritord på dialekt.
– Det är nog bisi. Det finns ju så många olika slags bisar. Strokabisi är min favorit, och min man är också strokabisi. Så har vi ju till exempel snöbisi, förriga bisin och julbisi, säger hon.
Att plota genom isen är också en favorit.
– Ett ord som jag också tycker mycket om är krambamboli. Vi har också diskuterat ordet puteetär, hur det egentligen ska heta.
Det är inte bara de särskilt östnyländska orden som fascinerar henne, utan dialektord överlag. Tillsammans med vänner från olika håll i Svenskfinland brukar de kolla vilka ord som förstås var i landet. Ibland fastnar också ord ur andra dialekter än de östnyländska i Wickströms ordförråd.
Annika Wickström är från Borgå men bor sedan fem år i Sibbo.
– Själv talar jag väl lite blåkåmblaandat, men inte egentligen dialekt, utom ett ord här och där, säger hon.

Viktigt bevara

För Annika Wickström är det viktigt med dialekt.
– Jag försöker använda dialektord i mitt språk, dialekter är en del av vår identitet och jag vill värna om dialekten. Det är viktigt att den inte glöms bort.
Samma dialektala uttryck kan användas i en region på flera olika sätt. För Annika Wickström känns ändelsen -gär som utpräglat östnyländsk.
– När man är på resa kan man höra om någon kommer från Östnyland, säger hon.
Dialektord är ofta lite äldre till sitt ursprung, och en sak att tänka på i dag är att vara politiskt korrekt – det finns dialektala uttryck som tiden helt enkelt gått förbi.
– Man måste nog ändå ha en liten glimt i ögat och ta dialekten med en nypa salt och inte bli upprörd, tycker Annika Wickström.
Förutom affischen finns det också tygkassar, disktrasor och kökshanddukar prydda med östnylänningarnas favoritord. Dialektprodukterna kan beställas på ostnyland.fi/shop. Nu kan man också köpa produkterna på Östnylands redaktion, Lundagatan 8, vardagar mellan 10 och 11.30. Vi tar inte emot kontanter, så man betalar med betalkort.

ANDRA LÄSER