Trollet Almus charmar i nominerad barnroman

Mikko Kalajokis sympatiska roman Almus är en av de finskspråkiga böckerna som nominerats till Runeberg Junior-priset. Kalajoki har skrivit för både vuxna och barn tidigare, men Almus är hans första barnroman. Jani Itkonens bilder gör upplevelsen av boken ännu bättre.

Mikko Kalajoki, till vänster, är författare till Runeberg Junior-nominerade barnromanen Almus, tännetuloa terve. Jani Itkonen har illustrerat boken.
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
13.01.2023 16:45
– Jag började skriva berättelsen redan för över tio år sedan när mina egna pojkar var små. Manusbörjan blev sedan liggande när annat kom i mellan. Coronahösten 2020 gick jag igenom min dator och hittade texten. Jag blev själv förvånad över hur lovande början av berättelsen kändes och inspirerades att skriva den klar. Jag erbjöd förlaget boken och den togs väl emot. När vi fick Jani (Ikonen) som illustratör den blev perfekt, hans stil passar utmärkt för berättelsen, säger Runeberg Junior-nominerade författaren Mikko Kalajoki.
Almus är en berättelse om en överraskande vänskap skriven med en rejäl portion humor. Boken handlar om det lilla trollet Almus som av en slump flyttar in hos den ensamma Herr Mattsson, som absolut ska stavas med två t och två s. Almus går i skola, åker pulka och gör sådant som barn gör, men på ett lite bakvänt och mycket underhållande sätt. Som sig bör finns det också en bad guy, trollforskaren som helst vill fånga in Almus och studera honom.
Mikko Kalajoki använder språket skickligt och barnromanen Almus – Tännetuloa terve är en fröjd för var och en som är språkintresserad. De barnanpassade men fyndiga beskrivningarna i boken ger en extra dimension och Almus är säkert en bok man gärna läser högt för sitt barn just av den orsaken. Almus använder sina egna troll-ord och ett stort plus är ordlistan i slutet av boken.
Runeberg Junior logo

Glad berättelse

Runeberg Junior riktar sig till barn i åldern 6-9 år.
– Mina söner var 5 och 8 när jag började med boken, alltså precis i rätt ålder för att läsa och lyssna till barnromaner. Ur ett bredare perspektiv strävar jag efter att skriva berättelser som erbjuder glädje och aha-upplevelser också till den vuxna läsaren, på samma sätt som mina egna favoriter Krokodilen Gena, böckerna om Uppo-Nalle och Muminromanerna, säger Mikko Kalajoki.
Förvalsjuryn tyckte i sitt omdöme att Almus – Tännetuloa terve är en glad berättelse som leker med språket.  Berättelsen behandlar på ett bedårande vis fördomsfrihet och förmågan att knyta nya kontakter. Boken har en rik repertoar av synonymer och uttryck som tillsammans skapar en pigg helhet, ställvis blir det ett riktigt ordfyrverkeri. Jani Ikonens uttrycksfulla illustrationer passar som hand i handske med den pigga stämningen i boken.
Målet med tävlingen Runeberg Junior  är att främja läsning hos barn.

Hur ska man göra för att få barn att läsa mera?

– Som författare är min uppgift att skapa berättelser som är fängslande och medryckande och som håller hög kvalitet både vad gäller intrig och språk. Barnens föräldrar har en viktig roll för att få barn att läsa mera om mammor och pappor inte läser för sina barn när de är små kan tröskeln för att börja läsa själv bli hög. Också far- och morföräldrar och personalen på dagis är viktiga för att öka läslusten.
Som författare är min uppgift att skapa berättelser som är fängslande och medryckande och som håller hög kvalitet både vad gäller intrig och språk. Barnens föräldrar har en viktig roll för att få barn att läsa mera.
Mikko Kalajoki

Runeberg Junior

Borgå stads och tidningen Östnylands gemensamma barnlitteraturpris.
Syftet med priset är att främja läslust bland barn, målgruppen är barn i 6–9-årsåldern.
Tävlingsfinalisterna väljs ut av en förvalsjury bland de finländska barnböcker utgivna under året som förlagen skickat in. I år har åtta stycken böcker sållats fram av sammanlagt nittionio stycken.
Den slutliga vinnaren väljs av barnjurygrupper från daghem och skolor i Borgå. Vinnaren tillkännages den 2 februari 2023.
Prissumman på 10 000 euro delades ut första gången i samband med Runebergsdagen 2017.

ANDRA LÄSER