Öden ur Själarnas ö utspelar sig nu på Svenska Teatern

Svenska Teatern sätter upp Själarnas ö på stora scenen. Premiär för pjäsen, som baserar sig på Sibbobördiga författaren Johanna Holmströms roman med samma namn, är inprickad hösten 2020.

NU PÅ SCENEN. Johanna Holmströms roman Själarnas ö blir pjäs. Premiär på Svenska Teatern blir det hösten 2020.
05.03.2019 19:00
– Att få se en av mina texter få liv på Svenska Teaterns scen har varit en av mina drömmar sedan jag började skriva. Det gör mig speciellt glad att det är Själarnas ö som får den här fina chansen, säger Johanna Holmström i ett pressmeddelande.
Holmströms kritikerrosade roman, som utkom 2017, utspelar sig på Själö hospital under 1900-talets första årtionden. I centrum för berättelsen finns mentalsjukhusets kvinnor – patienterna och vårdarna – och det är deras nedtystade historia som avtecknas på boksidorna.
Personerna i Själarnas ö har verkliga människor som förebilder, och för Johanna Holmström är det viktigt att den detaljen framkommer då deras öden nu porträtteras på scenen. Det är Seppo Parkkinen som fått uppdraget att dramatisera pjäsen
– Johanna Holmström skapar en imponerande berättelse med gripande händelser och personporträtt. Romanen är intensiv och visuell på ett överväldigande sätt, vilket jag fastnade för direkt, på samma sätt som jag fastnade för verkets dokumentära bakgrund, säger Parkkinen.
Teaterchef Joachim Thibblin är glad över att Svenska Teatern fick rättigheterna till en dramatisering av Holmströms roman. Han vill understryka vikten av att det görs nyskrivna inhemska pjäser på svenska i Finland.
– Vi vill berätta historier som är berörande och känslosamma, vackra och sorgliga, säger han i ett pressmeddelande.
Föreställningen regisseras av Mikaela Hasan medan Erik Salvesen står för scenografin. Rollbesättningen för Själarnas Ö är ännu inte bestämd.

ANDRA LÄSER