Caline från Borgå segrade i internationell teckningstävling

LYCKLIG VINNARE. Caline Tumukunde från Borgå är en av finalisterna i den stora teckningstävlingen vars vinnare utses i Luxemburg den 17 juni. Bild: - -

Caline Tumukunde som är elev i Albert Edelfeltin koulu har vunnit första pris i världens största teckningstävling.

Caline Tumukunde tävlade i klassen för 9–10 år gamla elever och fick sitt pris torsdagen den 19 maj i Vallgård. Tävlingen "Internationaler Jugendwettbewerb" arrangerades för fyrtionde gången. Tävlingen arrangeras som ett samarbete mellan skolor, deras bildkonstlärare och Andelsbanken.

– Vi vill vara med i människans vardag och dela den fina känsla som uppstår då någon lyckas, säger kommunikationschef Carina Geber-Teir från Andelsbanken. Bildkonsttävlingen är viktig eftersom det visuella budskapet får allt större betydelse i samhället dag för dag. Med hjälp av bilder kan man få fram många budskap.

Temat i årets tävling var fantasins hjältar och riktiga förebilder. Caline Tumukunde hade döpt sitt konstverk till "Mamma".

Juryn anser att Calines pastellteckning är mycket talande och starkt porträtt gjort med utmärkt teknik. Färgerna och stämningen är också fina.

Vinnarna i de tre klasserna fick varsin check på 500 euro.

Segern i klassen för 6-8 åringar gick till Hilma Holkko från Pargas. Segraren i klassen för 11–13 åringar är Lauri Sarén från Kajana.

I tävlingen deltog totalt 17 000 barn från 500 skolor i Finland. De segrande bidragen skickas för bedömning till en internationell jury. Vinnarna i den internationella tävlingen utses den 17 juni i Luxemburg. Där deltar även elever från Italien, Österrike, Luxemburg, Frankrike, Tyskland och Schweiz.

Nästa år arrangeras finalen i Finland.