Borgå sjukhus nya strokeavdelning är som en lottovinst tycker Kia Stenius

Kia Stenius trivs mycket bra i sin svit på avdelning 6 på Borgå sjukhus.

REHABILITERING. Kia Stenius tycker att hon fått bo som i en egen svit på sjukhuset.
05.10.2017 14:32 UPPDATERAD 05.10.2017 14:46
Från juni i år har en del av de östnyländska strokepatienterna kunnat få rehabilitering av helt nya mått på Borgå sjukhus.
Den nya avdelningen invigdes högtidligen på torsdagen med tal av sjukhusdirektör Leena Koponen och av överläkare Ville Pursiainen, båda två helt flytande på båda inhemska språken.
– Det här är ett helt nytt koncept som vi är först med inom HNS, säger Pursiainen. Varje år drabbas ungefär 24 000 personer i Finland av stroke, alltså av störningar i hjärnans blodcirkulation. Bara 15 procent av dem får en grundlig rehabilitering.
– Vår personal har gjort en stor insats för att få allt att fungera.

Servicelöfte

Koponen kommer ihåg att det var för bara ett år sedan som man förde fram de första visionerna om en rehabiliteringsavdelning för strokepatienter vid Borgå sjukhus.
– Det har gått snabbt framåt. På det här sättet jobbar vi på att kontinuerligt utveckla vår verksamhet här vid sjukhuset.
Borgå sjukhus ger ett servicelöfte om att de som är intagna på rehabiliteringsavdelningen ska ges 6 timmar terapi och annat vårdarbete varje vardag.
– Vi räknar med att varje patient rehabiliteras i medeltal i fyra veckor, säger Pursiainen. I praktiken kommer det att röra sig om allt mellan en och tio veckor.
NYTT KONCEPT. Ville Pursiainen berättar att Borgå sjukhus är först med att erbjuda så här omfattande strokerehabilitering.
Ungefär 200 östnylänningar drabbas av stroke varje år. Pursiainen räknar med att ungefär en fjärdedel av dem kommer att behöva de tjänster som specialavdelningen erbjuder.

Kan gå själv

I ett av patientrummen sitter Sibbobon Kia Stenius i rullstol.
– Men tidigare i dag kunde jag gå riktigt själv där i korridoren, med ett stöd på vänster vrist.
Det var i slutet av augusti som Stenius drabbades av stroke.
– Det var en helt vanlig dag, jag hade tagit upp potatis. Så märkte jag hur det började kännas så konstigt i vänster sida. Jag ringde till grannen efter hjälp och hon larmade ambulans.
– I Helsingfors frågade de om jag vill till Nickby eller till Borgå. Jag hade ju inte en aning om vad som väntade mig här. Det har varit som en lottovinst. Här får jag fysioterapi för benet och ergoterapi för att träna upp finmotoriken. Jag har fått pröva på de virtuella glasögonen också.
Nu väntar Kia Stenius bara på att få komma hem, och det sker ganska snart.
– Rehabiliteringen har gått så bra. Nu klarar jag alla morgonsysslor själv.
– Jag bor ensam och tänker klara mig ensam i framtiden också. Det var en lyckträff att jag fick komma hit. Annars vet man inte hur det hade gått.

Talterapi

Stenius har själv inte behövt talterapi, men för dem som inte är lika lyckligt lottade finns talterapeuten Denise Ollas.
– Det första jag kontrollerar är att patienten klarar av att svälja, det är en livsviktig funktion. Om den fallerar kan det till exempel leda till lunginflammation.
– För den som efter en stroke märker att det är svårt eller omöjligt att formulera ord är det mycket viktigt att vi talterapeuter kan förklara vad det beror på och lindra oron.
Ollas och hennes finskspråkiga kollega jobbar både med de patienter som ligger på rehabiliteringsavdelningen och med alla dem som kommer på kortare vårdbesök.
– Vår målsättning är att göra så mycket som möjligt för patienterna här på sjukhuset.

ANDRA LÄSER