Videoverk påminner om jubileumsåret

Borgå stad har jubileumsåret till ära beställt videoverket av mediekonstnär Marikki Hakola från Borgå. Hakola har skapat verket tillsammans med Borgå museum och en arbetsgrupp.

Videoverket har premiär på festivalen <i>Borgå Ljus</i>, då det visas oavbrutet på Rådhustorget.
Videoverket har premiär på festivalen Borgå Ljus, då det visas oavbrutet på Rådhustorget.
– Huvudrollen i videoverket Tidens ström innehas av Borgå å och människor som levt längs ån under olika tidsperioder. Verket är ett audiovisuellt diktverk, ett kollage, där Borgås historiska miljö och förgångna tiders vardagliga liv flyter samman med landskapsbilder från den nutida ådalen. Videoverket för tittaren längs tidens ström och floden samtidigt. Det visuella materialet har fotats i området för Borgå nationalstadspark under hundra års tid. Tidens ström är en subjektiv stämningsbild av staden, vars långa och händelserika historia är en väsentlig del av atmosfären och miljön i den vardag och det liv vi har i dag, säger Marikki Hakola i ett pressmeddelande från staden.
– Det är fint att vi kan fira Borgås jubileumsår också på detta sätt. Ett videoverk är passande, eftersom det finns kvar länge efter ljusfestivalen, bland annat på stadens webbsidor. På det sättet kan alla Borgåbor bekanta sig med verket, säger evenemangsplanerare Katarina Broas.
Ljusfestivalen mellan den 12 och 14 februari, verket visas mellan klockan 18 och 21. Efter ljusfestivalen kan verket ses på adressen www.borga.fi/675